Εκθέσεις

Εγκαίνια της έκθεσης «εσωτερική πτήση» του Κώστα Παναγιωτακόπουλου

11/04/2018

Στην Γκαλερί Cube

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί την καινούρια δουλειά του εικαστικού Κώστα Παναγιωτακόπουλου, στην ατομική του έκθεση, με τίτλο «εσωτερική πτήση». Τα έργα του, έργα ζωγραφικά και μικτής τεχνικής λειτουργούν εξελικτικά στη μέχρι τώρα δουλειά του, σαν προσωπικά φωτεινά σχόλια μια πτήσης καθόλα εσωτερικής.
Η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, δημοσιογράφος, γράφει για τα έργα της «εσωτερικής πτήσης»:
Η «εσωτερική πτήση» του Κώστα Παναγιωτακόπουλου αποτελεί ένα εσωτερικό ταξίδι, μια αφήγηση. Μορφοποιεί τοπία και καταστάσεις, εικόνες και διαθέσεις που προκαλούν έντονα συναισθήματα.
Γεμάτα υπαινικτικές λεπτομέρειες, τα έργα του προσκαλούν τον θεατή σε μια οπτική- συναισθηματική εμπειρία και θέτουν την ιδέα του τοπίου ως εσωτερικού χώρου, που ενσωματώνει μνήμες, εμπειρίες και αισθήσεις. Πρόκειται για νοητούς χάρτες εσωτερικών διαλόγων, δηλαδή της σχέσης του ιδίου με το έργο του. Η δουλειά του είναι εκρηκτικά πολύχρωμη, χαράσσοντας μια διαδρομή ανάμεσα στην αρμονία και το χάος, τον αυθορμητισμό και τον έλεγχο.
Τα περισσότερα έργα του είναι παραστατικά, αλλά έχουν μια διφορούμενη σχέση με την πραγματικότητα. Πιάνονται όμως απ’ αυτή, όπως στο όνειρο. Δεν έχουν τίτλους, γιατί αποτελούν πρόκληση – πρόσκληση στο θεατή. Είναι υπαινιγμοί για να ταξιδέψει ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του. Μπορεί κανείς να πάει όπου θέλει. Είναι κόσμοι που αναμένουν να κατοικηθούν, όπως επιθυμεί ο καθένας. Για τον λόγο αυτό, δεν θα δούμε συχνά ανθρώπινες μορφές σε αυτά. Άλλωστε, πρόκειται για τοπία όπου ο ίδιος κατοικεί, αλλά παραμένουν ανοικτά για να δημιουργήσει ο θεατής το δικό του μύθο. Σε αυτά, όπως και στα όνειρα, υπάρχουν οπτικές και χρονικές ασυνέχειες και παρεκκλίσεις, όμως όλα υποτάσσονται σε μια στιβαρή ανεικονική συνθετική αντίληψη.
Οι καθαρά ανεικονικές συνθέσεις του ξετυλίγουν μια οπτική ιστορία σε μία πλούσια χρωματική γλώσσα, που περιμένει να ανακαλυφθεί από τον θεατή καθώς αυτή ξεδιπλώνεται στην επιφάνεια. Κυριολεκτικά παγιδεύουν το βλέμμα του θεατή σε μια ευχάριστη περιπλάνηση εντός τους.
Κάποιος είπε πως πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια. Ο,τι είδαμε, ό,τι ακούσαμε, ό,τι γευτήκαμε. Τα στοιχεία που λατρεύει να ανακαλεί ο Κώστας Παναγιωτακόπουλος έχουν τις ρίζες τους εκεί. Οι αλάνες στις παρυφές της πόλης, το τσίρκο και το λουναπάρκ, το τεχνικολόρ την Κυριακή το απόγευμα, τα κλασσικά εικονογραφημένα, τα καλοκαίρια, η θάλασσα … Θραύσματα μνήμης, ακτίνες ολόχρωμου φωτός σε γκρίζες εποχές. Ένα αντίδοτο ή placebo αν θέλετε, στη μιζέρια και στο μαύρο που κυκλώνει τη μικρή ζωή μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Έλλης Μπαρμπαγιάννη

06/03/2018

Στη γκαλερί Cube

Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεναγήσεων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Δήμου

06/03/2018

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821

02/03/2018

Επετειακή έκθεση στο χωρο του Μουσείου Τύπου

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

28/02/2018

Με ιστορικά εκθέματα

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση φωτογραφικών έργων φοιτητών του Πανεπιστημίου

09/02/2018

Δευτέρα με Παρασκευή στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει σήμερα η έκθεση του Δημοσθένη Δαββέτα “τα ελληνικά του Βούδα”

09/02/2018

Μέχρι τις 3 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Ψυχικής Υγείας ΣΟΨΥ

09/02/2018

Μέχρι την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το χριστουγεννιάτικο Market της Art Yet Fun – Όλες οι συμμετοχές

14/12/2017

Μεγαλύτερη από ποτέ η γιορτή των χειροτεχνών στην Πάτρα – δείτε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις συμμετοχές

Διαβάστε περισσότερα...