Πανεπιστήμιο

Το 46ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών γίνεται στην Πάτρα

06/07/2017

Διοργάνωση από τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μια πό τις σημαντικότερες διοργανώσεις, οι οποίες αποτελούν εργαλείο παραγωγής ωφέλειας για την Πάτρα και το Πανεπιστήμιο, βρίσκεται τις ημέρες αυτές σε εξέλιξη στην πόλη μας.
Το 46ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών LIBER 2017 φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα και συμμετέχουν ως μέλη περισσότερες από 400 βιβλιοθήκες, από 40 περίπου χώρες.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά στα 46 του χρόνια που το συνέδριο ”έρχεται” στην Ελλάδα και γενικότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημειώνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Γιάννης Τσάκωνας, μιλώντας στην «Π», και συνεχίζει: «Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έχουμε κάνει εδώ και χρόνια και της συστηματικής μας δουλειάς στον χώρο των βιβλιοθηκών».
To LIBER (Ligue des Bibliotheques Europeennes de Recherche – Association of European Research Libraries) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο των ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, ιδρύθηκε το 1971 και αυτή τη στιγμή συμμετέχουν ως μέλη περισσότερες από 400 βιβλιοθήκες, από 40 περίπου χώρες.
Από την Κυριακή ξεκίνησαν οι προσυνεδριακές συναντήσεις και τα σεμινάρια και σήμερα ξεκινούν οι κεντρικές εργασίες του συνεδρίου. Θέμα του φετινού συνεδρίου είναι η δημιουργία και διάχυση της γνώσης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, περισσότεροι από 300 σύνεδροι θα ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις, ενώ θα παρουσιαστούν επίσημα οι στρατηγικές επιλογές του LIBER για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ερευνητικών βιβλιοθηκών στο διάστημα 2018-2022.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση έρχεται να ενισχύσει την ακτινοβολία της πόλης σ’ ένα κοινό υψηλού επιπέδου το οποίο θα αποτελέσει πηγή διάχυσης πληροφοριών για την περιοχή μας. Παράλληλα από τις εργασίες του θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα τα οποία θα βασιστούν στην ανταλλαγή εμπειριών για τη διαχείριση του βιβλίου και τη θέση του στη σύγχρονη εποχή της
Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Το συνέδριο άνοιξε σήμερα με ομιλία του ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Φίλιππος Τσιμπόγλου. Μάλιστα η ομιλία αυτή γίνεται σ’ ένα μεταβατικό στάδιο για την Εθνική μας Βιβλιοθήκη καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η μεταφορά της στο νέο κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ολοκλήρωση της μεταφοράς των 750.000 τίτλων βιβλίων θα αποτελέσει μία σημαντική μεταμόρφωση.
Η «Π» είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί πρόσφατα τις νέες εγκαταστάσεις οι οποίες έρχονται να αναμορφώσουν πλήρως τις βασικές υπηρεσίες μιας βιβλιοθήκης και μάλιστα του μεγέθους της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης. Οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα να φανεί τι μπορεί να κάνει μια σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη και πως μπορεί να εκπληρώσει τις διεθνείς της αποστολής του και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Κι αυτό είναι κάτι που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Τσιμπόγλου. Η ομιλία του θα δώσει τροφή και θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει μία Εθνική Βιβλιοθήκη στην έρευνα και την επιστημονική επικοινωνία.
πηγή: εφημερίδα “Πελοπόννησος”  Ρεπορτάζ: Μαρίνα Ριζογιάννη

 

Διαβάστε περισσότερα...Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 η Πάτρα θα υποδεχτεί τον καθηγητή Γιώργο Πασχαλίδη

03/07/2017

Θα παραχωρήσει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή εφαρμογή από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενημέρωνει για τη λειτουργία των Sea Track

21/06/2017

Ενημερώνη με sms ή email για τις παραλίες και τις εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότεροι από 3500 επισκέπτες στο 1ο Patras Science Festival!

17/05/2017

Πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθητές από σχολεία της Δυτικής Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα...

Κορυφώνονται οι δράσεις του Patras Science Festival!

12/05/2017

Απόψε και αύριο σε πολλούς χώρους στην Πάτρα

Διαβάστε περισσότερα...

Τo Walking Dead σε έκδοση φοιτητικών εκλογών 2017

11/05/2017

Πανσπουδαστική και ΠΑΣΠ σε ευθεία σύγκρουση μετά την αφίσα “ΠΑΣΟΚΙΝG DEAD”

Διαβάστε περισσότερα...

FORMULA από τους Φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του ΑΤΕΙ Πάτρας

11/05/2017

Επίσημη παρουσίαση της ομάδας FRONE TEAM στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστηκε το 1ο Patras Science Festival

05/05/2017

Από 10 έως 13 Μαΐου σε πολλά σημεία στην πόλη

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Discovery Channel οι γιατροί του Ρίου που έβγαλαν βελόνα από την καρδιά ασθενούς.

02/05/2017

Δουγένης, Αλεξόπουλος και Νταβλούρος με ένα πρωτοφανές περιστατικό. Δείτε το video

Διαβάστε περισσότερα...