Μουσικό αφιέρωμα στον Γιώργο Κατσαρό-Θεολογίτη.

20/06/2015

Στον κιθαριστή που έζησε και δημιούργησε στις Η.Π.Α. απ` τις αρχές του 20ου αιώνα…

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, ώρα 9.00 μ.μ. το Πολύεδρο και ο Σπύρος Δελέγκος οργανώνουν μουσικό αφιέρωμα στον Αμοργιανό κιθαριστή Γιώργο Κατσαρό – Θεολογίτη με τίτλο «Ελληνική απόλαυσις», ο οποίος έζησε και δημιούργησε στις Η.Π.Α. απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Γ. Κατσαρός–Θεολογίτης   ενσαρκώνει ένα είδος λαϊκού τροβαδούρου, ταυτόχρονα τραγουδιστής και εκτελεστής κιθάρας με μια ιδιότυπη τεχνική, χωρίς τη συνοδεία άλλου οργάνου.

Γεννημένος στην Αμοργό το 1888, ανήκει στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων στην Αμερική, και μέσα από μια πορεία που ξεπερνά έναν αιώνα -καθώς έζησε 109 έτη- εκφράζει ανάγλυφα  τον πόνο της ξενιτιάς, την νοσταλγία προς την πατρίδα, τον έρωτα, αλλά ακόμα και ιστορικά γεγονότα, όπως το οικονομικό κραχ του 1929 κ.α. Κατά τη μουσική του διαδρομή γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες στην Αμερική, όπως Ροδόλφο Βαλεντίνο, Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσάρλι Τσάπλιν, ακόμα και με τον Αλ Καπόνε. Χαρακτηριστική υπήρξε η σχέση του με το μεγάλο κλασικό κιθαριστή Αντρέ Σεγκόβια παρά τη διαφορετικότητα των μουσικών τους κόσμων.
Στην εκδήλωση ο Σπύρος Δελέγκος (κιθάρα, τραγούδι) θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δημιουργιών ( ρεμπέτικα, επιθεωρησιακά, καντάδες κ.α.) που ηχογράφησε ο Γ. Κατσαρός από το 1919 ως και τα τέλη της δεκαετίας του `30, ενώ το πρόγραμμα  θα πλαισιωθεί από σχόλια και φωτογραφίες που έχει επιμεληθεί ο ίδιος. To επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης αναδεικνύεται μέσα από  το ρεπερτόριο του εν λόγω καλλιτέχνη, θίγοντας τις  δύσκολες συνθήκες των Ελλήνων μεταναστών του παρελθόντος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η εκδήλωση είναι διάρκειας περίπου 1 ώρας και 30 λεπτών. Είσοδος: 5 ευρώ με κρασί ή αναψυκτικό.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο:
«Ο Αττίκ Στο Παρίσι» με τον Γιώργη Χριστοδούλου στις Γραμμές Τέχνης

13/12/2018

Η μουσική παράσταση με τα τραγούδια και τις ιστορίες του Αττίκ που γύρισε Ελλάδα και Κύπρο επί δυό χρόνια τώρα, έρχεται και στην Πάτρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ live στο Royal

10/10/2018

Επιστρέφει στην πόλη μας λίγο πριν το «Σταυρό του Νότου»!

Διαβάστε περισσότερα...

«Τα αντίθετα μαζί»

09/10/2018

Το νέο τραγούδι του πατρινού Χρήστου Κωνσταντόπουλου

Διαβάστε περισσότερα...

Lost in Translation live

31/07/2018

Στον καταπράσινο Κήπο του Royal!

Διαβάστε περισσότερα...

Στέφανος Κορκολής + Σοφία Μανουσάκη: «Η Μουσική είναι Μία»

11/07/2018

Πέμπτη 12 Ιουλίου, στο Θεατράκι μαρίνας Πάτρας

Διαβάστε περισσότερα...

«Απόηχος»

02/07/2018

Mουσική παράσταση στον κήπο του Πολύεδρου

Διαβάστε περισσότερα...