Τα αστρονομικά φαινόμενα του 2016 που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

18/01/2016

Από εκθαμβωτικές βροχές μετεωριτών και γιγαντιαία φεγγάρια, μέχρι ηλιακές εκλείψεις και πλανητικές συζεύξεις, οι λάτρεις της αστρονομίας έχουν πολλά στην ατζέντα τους για το 2016. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά…

3,4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΒΡΟΧΗ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ «ΒΟΩΤΙΔΕΣ»
Οι Τεταρτίδες, ή αλλιώς Βοωτίδες, είναι ενεργές από 1 έως 10 Ιανουαρίου 2016. Είναι από τις πιο δυνατές βροχές μετεώρων, αλλά είναι πιο περιορισμένες λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως τον Ιανουάριο. Φέτος, οι Τεταρτίδες θα κορυφωθούν κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών μεταξύ της 3ης και 4ης Ιανουαρίου.

8 ΜΑΡΤΙΟΥ – Ο ΔΙΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας, θα απολαύσει τη θαλπωρή του ήλιου, κατά την αντίθεσή του  στις 9 Μαρτίου.

9 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ
Μια ολική έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η σελήνη καλύπτει εξ” ολοκλήρου τον ήλιο, σκοτεινιάζοντας την 9η Μαρτίου και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας την ηλιακή κορώνα. Αυτό το μεγαλειώδες αστρονομικό φαινόμενο δυστυχώς θα είναι ορατό μόνο από την Ινδονησία και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Παρόλα αυτά, μια μοναδική ολική έκλειψη θα συμβεί στςι 17 Αυγούστου 2017 η οποία θα είναι ορατή από όλες τις ΗΠΑ.

6-7 ΜΑΪΟΥ –ΒΡΟΧΗ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ ETA AQUARIDS
Έχοντας πάρει την ονομασία της από το φωτεινότερο αστέρι του γαλαξία, η βροχή μετεωριτών Eta Aquarids δημιουργείται από τα υπολείμματα του κομήτη Halley. Η Νέα Σελήνη στις 6 Μαΐου θα βοηθήσει στην παρατήρηση, ενώ η προτεινόμενη καλύτερη ώρα για να τη δείτε είναι νωρίς το πρωί, ακριβώς πριν την αυγή.

9 ΜΑΪΟΥ – Ο ΔΙΕΛΑΥΝΩΝ ΕΡΜΗΣ
Ένας από τους πιο δυσδιάκριτους πλανήτες, ο Ερμής, θα είναι ορατός όσο μια μικρή κουκίδα στο φως της ημέρας στις 9 Μαΐου, που θα διέρχεται ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη. Αυτοί που θα έχουν την καλύτερη θέα σε αυτό το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο είναι όσοι βρίσκονται στις ανατολικές ακτές της Αμερικής.

22 ΜΑΪΟΥ – Ο ΑΡΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ
Ο δεύτερος μικρότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος κάνει ένα μοναδικό δώρο για φέτος στους λάτρεις της αστρονομίας: θα φτάσει πιο κοντά στη Γη από ποτέ. Θα είναι εμφανέστατα ορατός στον αστερισμό του Σκορπιού για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.

3 ΙΟΥΝΙΟΥ – Ο ΚΡΟΝΟΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ
Αυτός ο δακτυλιοειδής πλανήτης θα κάνει μια λαμπερή εμφάνιση φέτος, λόγω του ηλίου που θα τον φωτίζει, ενώ θα βρίσκεται σε αντίθεση. Θα είναι καλύτερα ορατός στον αστερισμό του Οφιούχου.

9 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ
Ξέρατε ότι το Θερινό Ηλιοστάσιο του βορείου ημισφαιρίου είναι το αντίστοιχο Χειμερινό Ηλιοστάσιο για το νότιο ημισφαίριο; Ενώ το νότιο ημισφαίριο θα έχει τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, το βόρειο θα έχει τη μεγαλύτερη μέρα.

12,13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΡΟΧΗΣ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ»
Η συγκεκριμένη βροχή μετεωριτών ονομάστηκε έτσι από τον αστερισμό του Περσέα, και σχηματίστηκε από τα συντρίμμια του κομήτη Swift-Tuttle. Η καλύτερη ώρα για να παρατηρήσετε αυτό το λαμπερό αστρονομικό φαινόμενο είναι πριν την αυγή.

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΣΥΖΕΥΞΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ
Δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες, η Αφροδίτη και ο Δίας, θα αποκτήσουν φέτος ακόμη ..στενότερη επαφή αφού οι ειδικοί περιμένουνε να εμπίψουν μεταξύ τους κατά 0.06 μοίρες. Οι παρατηρητές μπορούν να απολαύσουν αυτό σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, μετά τη δύση του ηλίου, στον δυτικό ουρανό.

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ
Η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη – γνωστή και ως Δαχτυλίδι της Φωτιάς – μοιάζει πολύ με μια ολική έκλειψη. Εν προκειμένω, η Σελήνη, λόγω της απόστασής της από τη Γη, καλύπτει μερικώς τον Ήλιο.

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΡΑΣΚΙΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ
Αυτή η έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά από τα άκρα της σκιάς της Γης, γνωστή και ως ημίφως. Την καλύτερη ..θέα θα έχουν παρατηρητές από την Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ
Όταν ο ουρανός έρχεται σε αντίθεση, πλησιάζει στη Γη, δίνοντάς μας μια προνομιακή θέση παρατήρησης καθώς θα φωτίζεται ιδιαιτέρως από τον Ήλιο. Θα είναι σαφέστατα ορατός από τον αστερισμό του Ιχθύων.

21, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΡΟΧΗΣ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ «ΩΡΙΩΝΙΔΕΣ»
Έχοντας δημιουργηθεί από τα συντρίμμια του κομήτη Halley, η βροχή των διαττόντων Ωριωνίδες, πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο. Η καλύτερη ώρα για την παρατήρηση αυτού του φαινομένου είναι ανάμεσα στα μεσάνυχτα και το σούρουπο.

13, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΡΟΧΗΣ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ «ΔΙΔΥΜΙΔΕΣ»
Η λαμπρότερη βροχή της χρονιάς, θα λάβει χώρα εν μέσω πανσέληνου. Σε αντίθεση με τις συνήθεις βροχές μετεωριτών οι Διδυμίδες συνδέονται με έναν αστεροειδή, τον Φαέθων 3200, ο  κάνει μία  περιστροφή γύρω απ” τον Ήλιο περίπου ανά 1.4 χρόνια.

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ
Το Θερινό Ηλιοστάσιο συμβάινει όταν ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή του Τροπικού του Αιγόκερου στο Νότιο Ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα να έχουν την μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Φυσικά, το Βόρειο Ημισφαίριο έχει αντίστοιχα την μικρότερη ημέρα του έτους.

msn.com

Μοιραστείτε το άρθρο:
13 Στιλιστικά tips που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα!

08/04/2019

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το στιλ είναι καθαρά δική μας υπόθεση και να ακολουθούμε τη μόδα βάζοντας πάντα τη δική μας πινελιά!

Διαβάστε περισσότερα...

Βάψε τα νύχια σου ανάλογα με το ζώδιό σου!

08/04/2019

Πες μας τι ζώδιο είσαι να σου πουμε τι σου ταιριάζει

Διαβάστε περισσότερα...

5 βραδινά γεύματα με εποχιακά λαχανικά για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο

08/04/2019

Το να σκέφτεσαι ότι η επιστροφή στο σπίτι μετά από μια απαιτητική ημέρα θα συνοδευτεί από ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει, θα σε χορτάσει και δεν θα σε επιβαρύνει είναι ένας (ακόμα) λόγος για να χαμογελάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Λατρεύεις τα ψηλά τακούνια; Δες τι πρέπει να κάνεις για να τα φοράς χωρίς να υποφέρεις

08/04/2019

Πέντε εύκολα και πρακτικά tips

Διαβάστε περισσότερα...

Καρδαμύλη: Ο παράδεισος της Ελλάδας βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη

08/04/2019

Ο Μαρσέλ Προυστ έλεγε ότι οι μόνοι αληθινοί παράδεισοι είναι αυτοί που έχουν χαθεί, αλλά μάλλον το είπε επειδή, πιθανότατα, δεν είχε περάσει από την Καρδαμύλη.

Διαβάστε περισσότερα...

5 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

08/04/2019

Με αυτά τα φυτά και θα ανανεώσετε το χώρο σας και θα εξυγιάνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Διαβάστε περισσότερα...