“Κάτι κάνω λάθος…”

30/06/2016

“Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι δύσκολες. Εμείς τις κάνουμε δύσκολες.” 

Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκα με ένα φίλο που είχα να δω πολύ καιρό. Μετά λοιπόν από τις ανταλλαγές απόψεων περί του που πάει ο τόπος και τι συμβαίνει στην αγορά, τον ρώτησα: «Εσύ τί κάνεις, πώς είσαι;». Και μου απαντάει: «Είμαι μόνος μου. Ό,τι και να κάνω, πέφτει στο κενό. Δεν μπορώ να καταλάβω τί κάνω λάθος, γιατί σίγουρα κάτι κάνω λάθος. Το βέβαιο είναι πως για ό,τι μου συμβαίνει, τελικά φταίω μόνο εγώ. Δεν είναι δυνατό να έχουν περάσει τόσες γυναίκες από τη ζωή μου και με όλες να ζω το ίδιο ξεκίνημα, την ίδια συνέχεια, το ίδιο τέλος και πάντα για… τον ίδιο λόγο: έναν άλλο, πολύ πιο «λίγο» από εμένα. Και το χειρότερο είναι ότι σε όλες προσέφερα απλόχερα ό,τι ήθελαν: Ταξίδια, δώρα, τα πάντα. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω».

Κι όμως είναι τόσο απλό να καταλάβεις. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι δύσκολες. Εμείς τις κάνουμε δύσκολες. Στην προσπάθειά μας να φανούμε «καλοί», καταπνίγουμε τα «θέλω», τις αξιώσεις, τον εαυτό μας, με την αστεία δικαιολογία: «εντάξει μωρέ, ας του/της κάνω τώρα το χατίρι για να δείξω ότι είμαι υπεράνω και μετά βλέπουμε.» Κι αυτό το μετά δεν έρχεται ποτέ. Γιατί όσο χώρο δίνεις στον άλλο, τόσο κι άλλο τόσο θα προσπαθήσει να καταλάβει.

Κι αν μάλιστα δε βάλεις φρένο έγκαιρα, δε διατυπώσεις τις όποιες αντιρρήσεις έχεις, δεν οριοθετήσεις το ζωτικό σου χώρο, θα συνεχίσεις να ζεις «ευνουχισμένος» και κάποια στιγμή θα γίνεις τόσο βαρετός για τον άλλο, που σαφώς και θα αναζητήσει κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι να τον… ξυπνάει. Ή, θα ξυπνήσεις εσύ ένα πρωί, θα πάρεις το καπελάκι σου και… άντε γεια. Έτσι, χωρίς (εμφανή) λόγο. Και το πιο αστείο; Θα έχεις και άδικο, γιατί ποτέ δεν εξέφρασες τί σε ενοχλεί και τί σε καταπιέζει. Κι αφού μέχρι τώρα δε διαμαρτυρήθηκες, ξαφνικά τί μύγα σε τσίμπησε και νιώθεις αδικημένος;

Επομένως ποιός φταίει; Εσύ και μόνο εσύ! Γιατί έδωσες λάθος εικόνα, «έπλασες» λάθος κόσμο για να ζήσεις και… «ξύπνησες» με λάθος τρόπο σε λάθος χρόνο.

Γιατί σημασία δεν έχει να δίνεις μόνο τα πάντα, αλλά να φροντίζεις να παίρνεις και τα πάντα. Έτσι, έχεις λιγότερες πιθανότητες να πεις «κάτι κάνω λάθος», ή τουλάχιστον να ζεις συνεχώς το ίδιο λάθος.

Ελένη Ντάκου

Μοιραστείτε το άρθρο:
H τέχνη της ξερολιθιάς εγγράφηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας

29/11/2018

Η τέχνη που επιβίωσε επί εκατοντάδες χρόνια βρίσκει την θέση της στη παγκόσμια κληρονομιά της Unesco

Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικά από τους ειδικούς για να έχετε την καλύτερη πτήση!

09/04/2018

Πώς θα… κάτσετε για να μην ταλαιπωρηθείτε

Διαβάστε περισσότερα...

Νήσος Κέρος, Κυκλάδες: το σταυροδρόμι του Αιγαίου 4.500 χρόνια πριν

27/01/2018

Εκπληκτικές ανακαλύψεις από τους αρχαιολόγους στο ακατοίκητο νησί απέναντι από τα τουριστικότατα Κουφονήσια

Διαβάστε περισσότερα...

Tα δώρα που πρέπει να αποφύγετε να χαρίσετε στις γιορτές -Σύμφωνα με μελέτη

17/12/2017

Όταν μιλάμε για δώρα, η πρώτη σκέψη που θα έπρεπε να μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι «Η κίνηση μετράει».

Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι άντρες σε μια γυναίκα

22/11/2017

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούνε οι άντρες πάνω σας;

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Mickey Mouse έγινε 89 χρονών!

21/11/2017

Έξι πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το πιο διάσημο ποντίκι

Διαβάστε περισσότερα...