Σίκινος: αυτό το διαμάντι ποιός θα το ανακαλύψει;

24/07/2016

Ένας κρυμμένος αυθεντικός παράδεισος, τόσο αγνός που εξαγνίζει και τους επισκέπτες του.

Έχουν ήδη περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι Κυκλάδες έγιναν μαζικός τουριστικός προορισμός. Από τότε, οι περισσότεροι έχουμε πάει σε πολλά νησιά και ενδεχομένως αρκετές φορές στο καθένα. Αρχίσαμε, λοιπόν, να αποζητάμε την αλλαγή. Το νησί εκείνο που δεν είναι γνωστό, που δεν είναι μαζικό, που δεν είναι στον «τουριστικό χάρτη και, βέβαια, που δεν θα έχει τα γνωστά προβλήματα που έχουν τα ισχυρά τουριστικά «brands» των Κυκλάδων: πολύ κόσμο, βαβούρα, πανάκριβες τιμές.

Αλοπρόνοια: Αλς (θάλασσα) και Πρόνοια (ασφάλεια για τα σκάφη)

Αλοπρόνοια: Αλς (θάλασσα) και Πρόνοια (ασφάλεια για τα σκάφη)

Έτσι ανακαλύψαμε τη Σίκινο. Ένα νησί, μέσα στο τουριστικότατο τρίγωνο Σαντορίνη – Ίο- Φολέγανδρο, αλλά επιπλέον ένα νησί που… δε χωράει πολλούς. Που, ως εκ τούτου, έχει παραμείνει αυθεντικό. Που σε μεταφέρει στις Κυκλάδες των 50ς. Σήμερα.

Στη Σίκινο βουτάμε σε ερημικές παραλίες ακόμα και το δεκαπενταύγουστο, περπατάμε μονοπάτια που μοσχοβολούν θυμάρι, αγναντεύουμε το απέραντο γαλάζιο από το Κάστρο της και ερωτευόμαστε ό,τι βλέπουν τα μάτια μας.

Sikinos monopatiaΜια σταλίτσα δε τη λές, είναι 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πολύ μικρότερη της Ίου αλλά ίδια με τη Φολέγανδρο, τη Κίμωλο κι άλλα νησιά. Αλλά έχει πολύ πεπερασμένο χώρο να κινηθείς: έχει δεκαπέντε χιλιόμετρα οδικού δικτύου όλα κι όλα και κάτι λιγότερο από 300 κατοίκους (τον χειμώνα μπορεί να πέσουν και κάτω των 200) αλλά είναι ικανή να σας πάρει τα μυαλά!

Sikinos pantoxaraΑν ήσασταν πάντα λάτρης των διακοπών μακριά απ’ όλους και απ’ όλα, αν τα καλοκαίρια σας τα θέλετε σε slow motion, κι αν το ιδανικό σκηνικό παραλίας για εσάς περιλαμβάνει βιβλίο στη σκιά κάτω από το αρμυρίκι με soundtrack τον ήχο των κυμάτων και απολύτως τίποτα άλλο, τότε η Σίκινος θα γίνει το νησί σας. Δε θα βρείτε beach bar. Δε θα έχετε απαίσιους ήχους να χαλούν τη φυσική ηχητική. Δε θα βρείτε ξαπλώστρες που θα κάνουν τη παραλία μια απέραντη νεοπλουτίδικη κρεββατοκάμαρα. Θα βρείτε Δημοτικές ομπρέλες γιατί η σκιά χρειάζεται αλλά… έως εκεί. Τα μεγάλα αρμυρίκια θα κάνουν τη διαφορά και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε προστατευμένοι.

Sikinos iliobasilemaΠού θα απολαύσετε τη θάλασσα

Η θάλασσα στη Σίκινο είναι πεντακάθαρη. Οι παραλίες της βλέπουν ανατολικά- νοτιοανατολικά και έξω από τους κόλπους τους περνά ένα ωραιότατο θαλάσσιο ρεύμα που καθαρίζει τα νερά και τραβάει νότια για τη Σαντορίνη. Έτσι, παρακολουθείτε με ευκολία το ψαράκι που βρίσκεται στα 5 μέτρα βάθος!

Αλοπρόνοια, η αριστερή πλευρά της παραλίας

Αλοπρόνοια, η αριστερή πλευρά της παραλίας

Τα κρυστάλλινα νερά αυτής της μικρής κρυφής γωνιάς του Αιγαίου κάνουν κάθε παραλία της Σικίνου μια μικρή εμπειρία. Ξεκινάμε από τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, την οικογενειακή Αλοπρόνοια δίπλα στο λιμάνι, με την βελούδινη άμμο, τα πολύ ρηχά νερά και τη φυσική σκιά από τα αρμυρίκια. Ο Δήμος με απόφασή του θέλησε να μη νοικιάσει τον χώρο κάτω από αυτά σε κάποια επιχείρηση ώστε ο λουόμενος να έχει άπλετη σκιά. Πόσο σπάνιο! Και πόσο ανακουφιστικό αν έχεις παιδιά το να τα αφήνεις ελεύθερα στην απέραντη άμμο κάτω από τα αρμυρίκια να παίζουν όσο θέλουν. Όταν έχει βοριά (σύνηθες το καλοκαίρι με τα μελτέμια) η άμμος σου κάνει τη ζωή δύσκολη αλλά στη πολύ φαρδιά αυτή παραλία σώζεται η κατάσταση πηγαίνοντας πίσω πίσω, κάτω από τα αρμυρίκια όπου προστατεύεσαι.

Αλοπρόνοια, η παραλία

Αλοπρόνοια, η παραλία

Λιγότερο αμμουδερός και με περισσότερο χαλικάκι είναι ο Άγιος Γεώργιος, στην ανατολική πλευρά, αλλά εξαιρετικά πεντακάθαρος και κρυστάλινος. Μέσα στη θάλασσα έχει άμμο η οποία τραβάει μέχρι πολύ βαθιά. Κι έξω, μια σειρά από τους πρωταγωνιστές της παραλίας: τα αρμυρίκια! Υπάρχουν και εδώ Δημοτικές ομπρέλες και επίσης υπάρχει και ένα ταβερνάκι που λειτουργεί χωρίς ρεύμα, με γεννήτρια. Στην εκτεταμένη αυτή  παραλία πηγαίνει άσφαλτος και το λεωφορείο. Η ησυχία είναι εκκωφαντική και το σήμα του κινητού ανύπαρκτο. Τι ωραία! Ακριβώς πάνω από τη παραλία υπάρχει το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, του 16ου αιώνα, ανοικτό στους επισκέπτες.

Παραλία Άγιος Γεώργιος

Παραλία Άγιος Γεώργιος

Πολύ πιο ήσυχο είναι το Διαλισκάρι, στα αμέσως βόρεια της Αλοπρόνοιας, κι αυτό βλέποντας την ανατολή. Εδώ, κάτω από λίγα τεράστια αρμυρίκια στήνουν τις σκηνές τους λίγοι κατασκηνωτές κάθε καλοκαίρι. Η παραλία είναι περιορισμένη σε έκταση αλλά όπως όλες οι αμμουδερές παραλίες του νησιού έχει μεγάλο πλάτος. Μέσα υπάρχει ένα φαρδύ σύσσωμα άμμου που κάποιον άγριο χειμώνα με έντονο νοτιά και περίεργη θερμοκρασία, πέτρωσε και έτσι μοιάζει να είναι ένας τεράστιος, λείος, ομαλός βράχος. Μόλις βαθαίνει η θάλασσα τότε συναντούμε τη γνωστή αμμουδερή εικόνα. Στα βράχια τριγύρω, όμως, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον οπότε να έχετε μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα! Η παραλία είναι κατάλληλη και για γυμνισμό ενώ εδώ βάση νόμου επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο και τα κατοικίδια. Στο Διαλισκάρι δεν έχει καντίνα, οπότε πρέπει να έχετε μεριμνήσει για προμήθειες. Ο δρόμος που πηγαίνει εκεί είναι πολύ βατός χωματόδρομος αλλά υπάρχει μεγάλη κλίση στο τελικό κατέβασμα για τη παραλία και τα χαμηλά αυτοκίνητα και τα μικρού κυβισμού μηχανάκια ταλαιπωρούνται.

Σίκινος, Διαλισκάρι

Σίκινος, Διαλισκάρι

Ίσως η καλύτερη παραλία του νησιού είναι ο απομακρυσμένος Μάλτας. Πήρε το όνομά του πιθανότατα από τους Μαλτέζους πειρατές που ελιμενιζόντουσαν εκεί την εποχή των πειρατών προ 500 ετών. Είναι η εσχατιά του νησιού, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το απώτατο ακρωτήρι Μάλτα που αποτελεί το πιό κοντινό κομμάτι στη Ίο. Είναι παραλία πεντακάθαρη, όχι πολύ εκτεταμένη, ολότελα αμμουδερή μέσα και με ψιλό χαλίκι έξω, κάτι που θα σας προφυλάξει από ριπές άμμου όταν φυσάει. Δεν έχει ομπρέλες και, φυσικά, κάποια καντίνα, οπότε πρέπει να πάρετε μαζί σας ομπρέλλα (καλύτερα αυτές τις τέντες – μισές σκηνές) και νερό. Τα βράχια γύρω από τη παραλία έχουν ωραίους χρωματισμούς (από πετρόλ έως κοκκινωπούς) και θα πάτε εκεί με τη βάρκα του Δημήτρη ή με πεζοπορία από ένα καλά σημασμένο μονοπάτι (περίπου 1.30 ώρα περπάτημα από τη χώρα, ή αρκετά λιγότερο από το τέλος του χωματόδρομου που περνώντας από τον Προφήτη Ηλία φθάνει στη περιοχή Καυκάρες.

Σίκινος, Μάλτας

Σίκινος, Μάλτας

Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, υπάρχουν και τα Σαντοριναίικα θα σας αποζημιώσουν για την κατάβαση από το μονοπάτι με κρυστάλλινα νερά και έξτρα ρωβινσωνική αίσθηση. Από αυτή τη μικρή παραλία ξεκινούσαν τα καίκια που μετέφεραν στη Σαντορίνη σταφύλια αλλά και ασβέστη από τα καμίνια του νησιού. Σήμερα δένει εκεί μόνο το καίκι του Δημήτρη αν δεν θέλετε να περπατήσετε.

Sikinos SantorinaiikaΜια άλλη παραλία-σταρ του νησιού με την πολυφωτογραφημένη διαμπερή σπηλιά, ο Άγιος Παντελεήμονας, προσεγγίζεται και αυτός με καΐκι (που ξεκινά από την Αλοπρόνοια και πιάνει πρώτα εκεί και μετά στα Σαντοριναίικα) αν οι πεζοπορίες κάτω από τον ανελέητο ήλιο των Κυκλάδων δεν είναι το αγαπημένο σας σπορ. Αν πάλι είναι, μπορείτε να φτάσετε εδώ ακολουθώντας το μονοπάτι από το Κάστρο και την Αλοπρόνοια, που είναι πολύ βατό και σε 45′ θα έχετε φθάσει. Αξίζει μια επίσκεψη στο ομώνυμο εκκλησάκι που εορτάζει με μεγάλο γλέντι στα τέλη Ιουλίου

Σπανιότερα επισκέπτεται κάποιος τη παραλία του Άη Γιάννη, πιό βραχώδη από τις άλλες, γεμάτη με κρίταμα, ενώ το εκκλησάκι που δεσπόζει της ακτής είναι σε σημείο που αναβλύζει νερό οπότε η φύση εκεί δε παραπέμπει σε άνυδρο νησί. Είναι η τρίτη παραλία προς τα νότια του λιμανιού της Αλοπρόνοιας μετά τον Άγιο Παντελεήμονα και τα Σαντοριναίικα και εδώ γίνεται εξίσου μεγάλο γλέντι τον Σεπτέμβριο στο πανηγύρι του ξωκκλησιού. Μπορείτε να φτάσετε εδώ και με μονοπάτι μετά από αρκετή πεζοπορία ξεκινώντας από την Επισκοπή ενώ πεζοπορικά συνδέεται με τις επόμενες δύο παραλίες και την Αλλοπρόνοια.

Στο Χωριό, χωρίς αυτοκίνητα και καταστήματα

Στο Χωριό, χωρίς αυτοκίνητα και καταστήματα

Δείτε οπωσδήποτε

– Εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή των δύο διακριτών αλλά εξίσου υπέροχων συνοικισμών της Χώρας: του Χωριού και του Κάστρου. Το μεν πρώτο, το Χωριό, το ψηλότερο, είναι ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο χωριό, με ασβεστωμένα σπιτάκια σε λαβυρινθώδη καλντερίμια, χτισμένο μετά το 1700 όταν ησύχασε η περιοχή από τους πειρατές το δε Κάστρο είναι ο οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα, με τα ολόλευκα χαμηλά του σπιτάκια να ακουμπούν το ένα στο άλλο και τα λουλουδιασμένα παρτέρια να προσθέτουν χρώμα στις βόλτες σας. Το Κάστρο χρησιμοποιούσε ως τείχη τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών και διαμορφώθηκε όπως είναι σήμερα μετά από δυό σημαντικές παρεμβάσεις: μια ήταν η κατεδάφιση της κύριας πύλης εκεί που σήμερα είναι τα σκαλιά που σε φέρνουν στο επίπεδο της πλατείας, μπροστά στο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας και η άλλη ήταν η παρέμβαση των κατακτητών Ιταλών στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, οι οποίοι γκρέμισαν όσα σπίτια ήταν ήδη μισογκρεμισμένα στο κέντρο του κάστρου φτιάχνοντας την υπέροχη πλατεία που σήμερα αποτελεί στολίδι στον οικισμό. Ανάλογα το πως το βλέπει κανείς, αυτό έφτιαξε κάτι ή κατέστρεψε κάτι…

Σίκινος, Μοναστήρι Χρυσοπηγής

Σίκινος, Μοναστήρι Χρυσοπηγής

Σκαρφαλώσετε αργά το απόγευμα μέχρι το κτισμένο το 1690 κάστρο – μοναστήρι της Χρυσοπηγής, στην κορυφή του Κάστρου, για να θαυμάσετε την φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα μακριά από κοσμοσυρροές και φωτογραφικά φλας. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο τα απογεύματα, έχει ξανακατοικηθεί από τον περασμένο χειμώνα από μια νεαρή καλόγρια, πρώτη φορά μετά το 1835, ενώ οι λιγότερο fit εξ υμών θα χαρείτε να μάθετε ότι φτάνει και το αυτοκίνητο έως εδώ πάνω. Η μια πλευρά του μοναστηριού είναι μια απόκρημνη κάθετη πλαγιά ενώ οι άλλες τρεις έχουν ισχυρό τείχος με πολεμίστρες. Η ανατολική πλευρά αναστηλώνεται τα τελευταία χρόνια με υπέροχο τρόπο και όταν κάποτε τελειώσει θα έχει περίπου 20 κελιά έτοιμα και θα δείξει το πως ακριβώς ήταν όταν κατοικούνταν. Η καλόγρια τελεί μόνη της εσπερινό κάθε απόγευμα. Αληθινά, το μέρος είναι το μπαλκόνι του Αιγαίου και το ηλιοβασίλεμα εύκολα συγκρίνεται με αυτό της Σαντορίνης ή της Πλάκας στη Μήλο. Ή όποιο άλλο.

Παναγία Παντοχαρά

Παναγία Παντοχαρά

Ακριβώς κάτω από το Μοναστήρι υπάρχειτο «τάμα» που άφησε στη διαθήκη του ο Οδυσσέας Ελύτης; το εκκλησάκι της Παναγίας Παντοχαράς. Το εκκλησάκι χτίστηκε πριν λίγα χρόνια από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τη μούσα του ποιητή, και εκτός του ότι είναι αρχιτεκτονικά υπέροχο είναι και σε ένα υπέροχο σημείο από το οποίο θα λατρέψεις να δεις το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχουν αρκετά που λέγονται σχετικά με τη σχέση του ποιητή με τη Σίκινο, όπως το ότι δεν ήρθε ποτέ στο νησί. Όμως, οι στίχοι του Άξιον Εστί που αναφέρουν τη Σίκινο και λεπτομέρειες από τη ζωή στο νησί και το ότι ζήτησε να χτιστεί το εκκλησάκι σε τέτοιο σημείο, ουσιαστικά αποδεικνύουν πολλά.

Sikinos pantoxara 2– Δοκιμάσετε τις δυνάμεις και τις αντοχές σας σε ένα από τα μονοπάτια της Σικίνου. 50 χλιόμετρα σημασμένων μονοπατιών σε επτά διαδρομές σας περιμένουν. Καπέλο, γερές δόσεις αντηλιακού και άνετα παπούτσια με λαστιχένιο πάτο είναι ζωτικής σημασίας εδώ. Μια από τις ευκολότερες διαδρομές, αν είστε αρχάριοι, είναι εκείνη που συνδέει το Κάστρο με την Αλοπρόνοια. Περισσότερα για τα μονοπάτια της Σικίνου θα βρείτε εδώ.

Sikinos monopatia2– Επισκεφθείτε τον ναό της Επισκοπής, ίσως το πιο ιδιαίτερο μνημείο του νησιού. Μέσα στην άγρια φύση και περιτριγυρισμένη από βυζαντινά παρεκκλήσια, αναστηλωμένα κελιά και ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, η Επισκοπή στέκεται σιωπηλή και αινιγματική. Αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα ο οποίος λατρεύονταν στις Κυκλάδες από αρχαιοτάτων ετών, αλλά εν τέλει πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αιώνα, ρωμαικό μαυσωλείο. Κάποτε είχε πιθανολογηθεί ότι εκεί θάφτηκε ένας σημαντικός Ρωμαίος ναύαρχος ο οποίος απεβίωσε εν πλώ έξω από τη Σίκινο. Τον 17ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.Κρατήθηκε όλη η δομή του αρχαίου μαυσωλείου με τις κολώνες αλλά έγιναν οι απαραίτητες προσθήκες ώστε να μοιάζει πιό πολύ με χριστιανικό ιερό χώρο. Είναι ένα μνημείο 1750 ετών περίπου που στέκει στεγασμένο και σε ένα κομμάτι ακόμα! Δεν είναι σε χρήση και περιμένει την δαπανηρότατη αναστήλωσή του η οποία σύμφωνα με τελευταία νέα, έρχεται σύντομα.

Σίκινος, Μνημείο  Επισκοπής

Σίκινος, Μνημείο Επισκοπής

Πού θα φάτε

Επι το πλείστον φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά στην Αλμύρα, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Συγκλονιστική τοπική κουζίνα με δημιουργικές καινοτομίες (σκεφτείτε χταπόδι στιφάδο με κάπαρη, σαρδέλες στο φούρνο με μουστάρδα και κάπαρη, και ό,τι άλλο έχει να κάνει με κάπαρη που αφθονεί στο νησί) στην… Κάπαρη, στο Κάστρο. Και μη ξεχάσετε να φάτε ένα γλυκάκι στο τέλος. Σπιτικά μαγειρευτά στην Κληματαριά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα στο Στέκι του Γαρμπή –αμφότερα στο Κάστρο, δίπλα δίπλα σε ένα υπέροχο στενάκι κάτω από τη παχιά σκιά ενός τεράστιου πεύκου (σε πλάτος, όχι ύψος, που να πάει το έρμο με τόσο αέρα) και πολλών πολλών κατάφορτων με καρπό κληματαριών! Θα πιείτε τον καφέ σας και θα απολαύσετε τη πίτσα σας στην Ηλιαχτίδα με τη καταπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, στις παρυφές του Κάστρου, κοντά στο νέο σχολείο αλλά και στο παλιό, του 1901.

Ο αναβιωμένος αμπελώνας στο Οινοποιείο Μάναλη

Ο αναβιωμένος αμπελώνας στο Οινοποιείο Μάναλη

Το Οινοποιείο Μάναλη

Πριν καμμιά δεκαετία, ο Γιώργος Μάναλης, παλιός κοινοτάρχης του νησιού, έφτιαξε αξιοποιώντας Ευρωπαικά προγράμματα και το αστείρευτο μεράκι του, ένα εξαιρετικό επισκέψιμο οινοποιείο στη Δυτική πλευρά του νησιού. Αυτή η πλευρά είναι εντυπωσιακή μιας και έχει πεζούλες («λουριά» όπως τα λένε οι ντόπιοι) από τη κορφή του βουνού στα 553 μέτρα έως τη θάλασσα! και οι περισότερες πεζούλες είχαν φυτεμένα αμπέλια! Το κρασί της Σικίνου ήταν ξακουστό. Εξ άλλου το μυθολογικό της όνομα ήταν Οινόη, όπως μας πληροφορούν οι αρχαίοι συγγραφείς. Άρα ο οίνος ήταν το προϊόν του νησιού επί χιλιάδες χρόνια! Μερικούς από αυτούς του χαμένους αμπελώνες αναβίωσε ο Γιώργος Μάναλης και τους οινοποιεί στο Οινοποιείο του. Εκεί σερβίρει το κρασί του σε δυό μπαλκόνια με την εξαιρετικότερη θέα που έχεις δει ποτέ! Και επιπλέον σερβίρει και εξαιρετικά πιάτα Κυκλαδικής τεχνοτροπίας με κορυφή τα ρεβύθια στον ξυλόφουρνό του! Σε… παρακαλούμε, να βρεθείς στο Οινοποιείο μισή ώρα πριν δύσει ο ήλιος, σερβιρίσου κρασί και κάτσε να το απολαύσεις με θέα τον ήλιο που κρύβεται πίσω από το σύμπλεγμα Κιμώλου – Πολυαίγου!

manalisΠου θα διασκεδάσετε

Κυριολεκτικά για όλες τις ώρες της μέρας («ημέρα» εννοείται μετά τις 10 το πρωί, πιό πριν μόνο τον φούρνο θα βρείτε ανοικτόν) υπάρχει το Ανέμελο, το μπαράκι του νησιού, στο κεντρικό στενάκι και πέρασμα, εκεί που παντρεύεται το ααλιό καφενείο με τις έθνικ μουσικές και τον Σωκράτη Μάλαμα, τα υπέροχα γλυκά της μαμάς του ιδιοκτήτη Γιώργου με τα κοκτέιλ και τις ποικιλίες. Εξίσου για όλη μέρα στις υπηρεσίες σας είναι η Μελιτένια, και αυτή στο κεντρικό στενάκι του Κάστρου, το έτερο μπαράκι αλλά και ζαχαροπλαστείο και παγωτατζίδικο και μικρή αγορά τοπικών προϊόντων. Εκεί να δείτε γλυκά! Αν ανηφορήσετε κι άλλο στο στενάκι θα βρείτε τον Λουκά στο Μπαρ Κάστρο και θα πιείτε τη μπύρα ή το ποτό σας δίπλα σε ένα εκκλησάκι παρέα κυρίως με τους ντόπιους (αξίζει, πιστέψτε μας) ενώ αν είστε λάτρης των σπορ, στο X-Treme στη Πλατεία θα δείτε ποδόσφαιρο και Ολυμπιακούς αγώνες. Στην Αλλοπρόνοια μην παραλείψετε να φάτε στο Μελτέμι με προτίμηση στα μαγειρευτά τους. Μπορείτε να τα απολαύσετε στα τραπέζια στη ήρεμη προβλήτα μπροστά στις ψαρόβαρκες ή να τα πάρετε στο δωμάτιό σας.

"Ανέμελη" ζωή

«Ανέμελη» ζωή

Θα μείνετε

– Στα ολοκαίνουργια διαμερισματάκια του Kastellos, στα στενάκια της Αλοπρόνοιας, σε ήσυχο σημείο και, περπατητά, 2′ από τη παραλία!

– Στον Βράχο, δωμάτια ακριβώς πάνω από το λιμάνι (το οποίο δε το λες και πολύβουο με ένα-δύο πλοία τη μέρα) με όμορφη θέα που γίνεται ακόμα ωραίοτερη αν ξυπνάτε νωρίς (έχει πολύ όμορφη ανατολή) ή αν έχει πανσέληνο. Είναι οικονομικά και οι ιδιοκτήτες, τα αδέρφια Μαρία και Παύλος, είναι ροκ άτομα, οπότε στα συν σας θα είναι αν συζητήσετε για progressive rock και garage των 60ς…

– Στα πανέμορφα κυκλαδίτικα στούντιο του Ostria, στην Αλοπρόνοια. Το ευρύχωρο στούντιο δύο ατόμων με κουζινάκι και μπαλκόνι που απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα θα σας συναρπάσει σε απολύτως λογικές τιμές.

– Στα χρωματιστά δωμάτια του ξενώνα Καμάρες, επίσης στην Αλοπρόνοια. Τα σούπερ προσεγμένα μπαλκονάκια τους που βλέπουν προς την θάλασσα συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά του, όπως και οι τιμές

– Αν πάλι προτιμάτε να μείνετε στη Χώρα, ιδανική επιλογή είναι το Στεγάδι Luxury Apartments, πάνω στο κεντρικό στενάκι του Κάστρου, τα τέσσερα διαμερίσματα του οποίου προσφέρουν υπέροχη θέα, αυθεντικά κυκλαδίτικη διακόσμηση και όλες τις ανέσεις.

– Στο Χωριό μπορείτε να μείνετε οικονομικά στα διαμερίσματα Ανατολή τα οποία διαθέτουν κουζίνα, μπαλκόνι με υπέροχη θέα στο Κάστρο και στον ήλιο που ανατέλει πάνω από την θάλασσα ανάμεσα στην Ίο και την Ανάφη.

– Στις πλέον εξεζητημένες, από τιμή, περιπτώσεις – χωρίς όμως τίποτα το υπερβολικό, μόνο απλή νησιωτική, Σικινιώτικη ομορφιά – θα μείνετε στο Porto Sikinos στην Αλοπρόνοια, με ανεξάρτητα καταπληκτικά σπιτάκια και τη κρεπερί του και στο Sunset στο Κάστρο, με επίσης ανεξάρτητα σπιτάκια, εκπληκτικής θέας ιδιωτικές αυλές και τη κατάλληλη θέση για να συμμετέχεις με όλες σου τις αισθήσεις στην ιεροτελεστεία του ηλιοβασιλέματος.
Τέλος δοκιμάστε σε κατοικίες ντόπιων που νοικιάζονται μέσω AirBnB:
Εδώ από 2-7 άτομα με 100 ευρώ στο Χωριό, εδώ για 6 άτομα με 200 ευρώ, επίσης στο Χωριό ή εδώ για 2-4 άτομα με 80 ευρώ στην Αλοπρόνοια.

Sikinos PlateiaΤι άλλο θα βρείτε

Τα τοπικά προϊόντα συνήθως αναλώνονται από τους κατοίκους. Αυτά που διατίθενται για τους επισκέπτες είναι:
κάπαρη: θα τη βρείτε στο Φλώρα Μάρκετ, το μικρό σούπερμάρκετ του νησιού στην Αλοπρόνοια με την εξυπηρετικότατη και αεικίνητη Φλώρα από την οποία μπορείτε να ζητήσετε οτιδήποτε δεν θα βρείτε διαθέσιμο. Επίσης, στην αδερφή της Φλώρας, τη Χαρούλα που έχει το μπακαλικάκι στο Κάστρο.

Μέλι: ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, με πάνω από 85% περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους θυμαριού, λίγο και πολύτιμο. Κοστίζει 15 ευρώ το κιλό αλλά προέρχεται μόνο από έναν τρύγο τον χρόνο και με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τρύγου, στα βουνά, με μετακίνηση με γάιδαρους, χειροκίνητους μελιτοεξαγωγείς κ.λπ. Αναζητήστε τον παπαΘοδωρή είτε στην εκκλησία της Παντάνασσας, είτε στα καφενεδάκια του νησιού νωρίς το απόγευμα, έχει τα περισσότερα μελίσσια. Ακόμα ζητήστε το στο μπακάλικο της  Χαρούλας στο Κάστρο (το βγάζει ο άνδρας της), στο Φλώρα Μάρκετ και σε οποιονδήποτε ντόπιο, θα σας συστήσει κάποιον συγγενή του!

Σίκινος, το ολάνθιστο Χωριό

Σίκινος, το ολάνθιστο Χωριό

Κηπευτικά: Υπάρχει καλλιέργεια ενος ντόπιου αγρότη στο λιβάδι της Αλοπρόνοιας, αναζητήστε τον και πάρτε για τη σαλάτα σας στο δωμάτιο, φρεσκοκομμένα ζαρζαβατικά. Επιμείνετε στις ντομάτες, έχει από ντόπιο σπόρο που βρέθηκε να τον κρατάει εν ζωή μια γιαγιά στο Χωριό!

Τυρί: Αναζητήστε τους λίγους τυροκόμους του νησιού που φτιάχνουν κατσικίσιο σκληρό τυρί. Ίσως το καλύτερο τυρί για τρίψιμο σε μακαρόνια αλλά και συνοδεία κρασιού ως μεζές. Αναζητήστε τον κο Γιάννη τον «Κουμπαράκη» (σχεδόν όλοι οι ντόπιοι έχουν ψευδώνυμα!)

Φραγκόσυκα: Μπορείτε να κόψετε μόνοι σας, υπάρχουν σε αφθονία. Αλλιώς μπορείτε να βρείτε στη μικρή πλατεϊτσα στο Κάστρο από πλανόδιο καθαρισμένα!

sikinos_fragkosykaTips
Στο Κάστρο θα βρείτε ένα εξαιρετικό βιβλιοπωλείο που άνοιξε τον Ιούνιο του 2016 και το οποίο, στο πνεύμα του Ελύτη, έχει ονομαστεί «Σηματολόγιον» (δείτε εδώ). Ακόμα θα βρείτε δώρα στο «Βεντέμα» και ρούχα, κοσμήματα και δώρα στο «Chicinos», αμφότερα στο Κάστρο. Στο νησί υπάρχει φούρνος με ψωμί (και ολικής) αλλά δεν υπάρχει κρεοπωλείο, οπότε το κρέας σας το παραγγέλνετε από τη Φλώρα η οποία το φέρνει από τη Νάξο. Τέλος, στη μικρή πλατεϊτσα στο Κάστρο, υπάρχουν χειροτέχνες που πουλάνε εξαιρετικής τέχνης δώρα αλλά και άλλα προίόντα. Στο νησί υπάρχει λεωφορείο ανά ώρα για όλους τους διαθέσιμους προορισμούς (Αλοπρόνοια, Αγ. Γεώργιο, Οινοποιείο-Επισκοπή) αλλά μπορείτε να νοικιάσετε και αυτοκίνητο στο λιμάνι στο ταξιδιωτικό γραφείο RAC. Επίσης μπορείτε να κάνετε και τον γύρο του νησιού με ιδιότητο σκάφος!

Sikinos MonastiriΠώς θα πάτε

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρεί τέσσερις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα απόγευμα και Τετάρτη- Παρασκευή και Κυριακή, πρωί (7.15 π.μ – 3.00 μ.μ.) ο Αδαμάντιος Κοραής της Zante Ferries, που σας φέρνει στη Σίκινο σε οκτώ περίπου ώρες, έναντι 39,5 € κατ’ άτομο.Επιπλέον, κάθε Τετάρτη το Speedrunner σας φέρνει στη Σίκινο σε 4,5 ώρες (12.20 – 4.50 μ.μ.) και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο το SuperJet σας φέρνει στο νησί επίσης σε 5 ώρες (9.00 π.μ – 2.05 μ.μ.). Οι τιμές τους κυμαίνονται από 55-60 ευρώ. Τέλος υπάρχει διασύνδεση καθημερινή με Ίο και Φολέγανδρο (από Ίο έρχεται το μεσημέρι και επιστρέφει εκεί το απόγευμα κατά τις 5.30 ενώ στη Φολέγανδρο πηγαίνει μεσημέρι και επιστρέφει κατά τις 5) με το μικρό σκάφος «Γ. Μπρούφας».

Sikinos YazaldeΚαι ένα τελευταίο: όταν φεύγει από την προβλήτα το πλοίο Αδαμάντιος Κοραής, το μόνο που έρχεται στο νησί και τον χειμώνα, υπάρχει η συνήθεια να βουτούν τα παιδιά (κάθε ηλικίας) στα απόνερά του σε απόσταση ασφαλείας και μετά από σήμα του λιμενικού. Ονομάζονται Απονερίστας και χρησιμοποιούν μια κραυγή βουτώντας: Γιαζάλδε! Βουτήξτε μαζί τους.

Κι εδώ ένα βίντεο από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 2015 όταν και το πλοίο, θέλοντας να χαιρετίσει τους Απονερίστας, έκανε μια πλήρη στροφή του εαυτού του και κοιτάζοντας την αποβάθρα σφύριξε «υποκλινόμενο» και στη συνέχεια γύρισε και έφυγε για Φολέγανδρο…

Sikinos iliovasilema

Μοιραστείτε το άρθρο:
13 Στιλιστικά tips που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα!

08/04/2019

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το στιλ είναι καθαρά δική μας υπόθεση και να ακολουθούμε τη μόδα βάζοντας πάντα τη δική μας πινελιά!

Διαβάστε περισσότερα...

Βάψε τα νύχια σου ανάλογα με το ζώδιό σου!

08/04/2019

Πες μας τι ζώδιο είσαι να σου πουμε τι σου ταιριάζει

Διαβάστε περισσότερα...

5 βραδινά γεύματα με εποχιακά λαχανικά για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο

08/04/2019

Το να σκέφτεσαι ότι η επιστροφή στο σπίτι μετά από μια απαιτητική ημέρα θα συνοδευτεί από ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει, θα σε χορτάσει και δεν θα σε επιβαρύνει είναι ένας (ακόμα) λόγος για να χαμογελάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Λατρεύεις τα ψηλά τακούνια; Δες τι πρέπει να κάνεις για να τα φοράς χωρίς να υποφέρεις

08/04/2019

Πέντε εύκολα και πρακτικά tips

Διαβάστε περισσότερα...

Καρδαμύλη: Ο παράδεισος της Ελλάδας βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη

08/04/2019

Ο Μαρσέλ Προυστ έλεγε ότι οι μόνοι αληθινοί παράδεισοι είναι αυτοί που έχουν χαθεί, αλλά μάλλον το είπε επειδή, πιθανότατα, δεν είχε περάσει από την Καρδαμύλη.

Διαβάστε περισσότερα...

5 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

08/04/2019

Με αυτά τα φυτά και θα ανανεώσετε το χώρο σας και θα εξυγιάνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Διαβάστε περισσότερα...