Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε αλκοολούχο ποτό που πίνετε

12/08/2017

Oι πιθανότητες καρκινικής αλλοίωσης αυξάνονται αναλογικά με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κανείς.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ –με μέτρο– λειτουργεί ευεργετικά για τον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο νοητικής κατάπτωσης στην τρίτη ηλικία, ωστόσο μια άλλη μελέτη έρχεται κατά κάποιο τρόπο να ακυρώσει το εύρημα αυτό, αφού υποδεικνύει ότι μάλλον δεν αξίζει να ρισκάρουμε άλλους κινδύνους για την υγεία μας πίνοντας σε καθημερινή βάση.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology, αυτή τη φορά εστίασε στην κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με τον καρκίνο του δέρματος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες καρκινικής αλλοίωσης αυξάνονται αναλογικά με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κανείς.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια αλκοόλ (περίπου ένα ποτό) που καταναλώνονται την ημέρα αυξάνεται όλο και περισσότερο ο κίνδυνος για βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, τις δύο συχνότερες μορφές καρκίνου του δέρματος (8 στα 10 και 2 στα 10 περιστατικά μη μελανωματικού καρκίνου αντίστοιχα).

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε από τον ήλιο είτε από μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος, θεωρείται παραδοσιακά ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ωστόσο η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι στην εκδήλωση της νόσου εμπλέκονται και άλλες παράμετροι του τρόπου ζωής. Όσον αφορά το αλκοόλ συγκεκριμένα, και παλαιότερη μελέτη (του 2012) στην επιθεώρηση European Journal of Dermatology είχε δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επιθετικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ πιο πρόσφατα μελέτη στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention παρουσίαζε αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα από την κατανάλωση λευκού κρασιού.

Η νέα μελέτη περιλάμβανε επισκόπηση (μετα-ανάλυση) 13 παλαιότερων ερευνών σχετικά με το αλκοόλ και τον καρκίνο του δέρματος σε συνολικό δείγμα 91.942 ασθενών που είχαν εμφανίσει μη μελανωματικό καρκίνο.

Οι αναλύσεις οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τελικά η κατανάλωση αλκοόλ και ο καρκίνος του δέρματος συνδέονται και μάλιστα ότι ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα που καταναλώνεται. Για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα ο κίνδυνος για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα φάνηκε να αυξάνεται κατά 7%, ενώ για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κατά 11%.

«Επειδή η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνηθισμένη αλλά τροποποιήσιμησυμπεριφορά, η μελέτη μας μπορεί να λειτουργήσει ως στόχος ώστε να μειωθεί η παγκόσμια επιβάρυνση στην υγεία του πληθυσμού λόγω των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Πηγή: Onmed.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:
Τα κασκόλ από γούνα είναι η νέα τάση!

14/12/2017

Για όλα τα γούστα

Διαβάστε περισσότερα...

Cartier Love Bracelet – H ιστορία πίσω από το εμβληματικό κόσμημα

12/12/2017

Αν υπάρχει ένα κόσμημα απόλυτα συνυφασμένο με τον έρωτα και την αιώνια αγάπη, αυτό είναι το Love Bracelet.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπορούν η Μόδα και η Θρησκεία να συνυπάρξουν;

11/12/2017

Η απάντηση είναι…

Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές τις μπότες θα φοράμε το 2018

10/12/2017

Με τυπωμένο το logo »FOR WALKING».

Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το λάθος στο μακιγιάζ που σου προσθέτει χρόνια

09/12/2017

Δεν έχει να κάνει τόσο με το πώς βάζουμε το κραγιόν ούτε με το πώς τοποθετούμε το ρουζ στα μάγουλά μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα «Η Δημόσια Υγεία στο προσκήνιο» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

07/12/2017

Από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διαβάστε περισσότερα...