Γιατί τα σκυλιά αντιδρούν στο βλέμμα μας

05/11/2017

Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν τις αλλαγές του βλέμματος και των εκφράσεων στα πρόσωπα σκυλιών όταν κάποιο άτομο είτε τους έδινε σημασία, είτε αδιαφορούσε, είτε ακόμη κρατούσε στα χέρια του τροφή ή όχι

Σας κοιτάζει με τα μάτια ορθάνοιχτα με ένα βλέμμα γεμάτο αποδοχή, που μπορεί να κάνει την καρδιά σας να λιώσει την αλλά και να εξαφανίσει το φαγητό από το τραπέζι χωρίς να το πάρεετε καν είδηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το κατοικίδιό σας έχει γίνει ο μετρ της χειραγώγησης, γράφουν οι New York Times. Μερικές φορές μια έκφραση του σκύλου σας απλά αντανακλά τη δική σας.

Σε μια νέα μελέτη, βρετανοί ερευνητές παρακολούθησαν τις εκφράσεις στα πρόσωπα των σκύλων -παρατήρησαν ιδιαίτερα τον μυ που σηκώνει το εσωτερικό μέρος του φρυδιού και κάνει τα μάτια τους να φαίνονται μεγαλύτερα- όταν κάποιο άτομο είτε τους έδινε προσοχή είτε ήταν στραμμένο αλλού, μερικές φορές κρατώντας φαγητό και άλλες όχι.

Τα σκυλιά ήταν πολύ πιο εκφραστικά όταν το άτομο τούς έδινε προσοχή, αλλά η τροφή δεν φαίνεται να έπαιζε ρόλο, σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports. Επίσης, τα σκυλιά κρέμαγαν έξω τις γλώσσες τους και γαύγιζαν περισσότερο όταν τους έδιναν προσοχή, σε σύγκριση με τις στιγμές που τα αγνοούσαν ή τους έδιναν φαγητό.

«Αυτό απλά δείχνει ότι τα σκυλιά παράγουν περισσότερες (αλλά όχι διαφορετικές) κινήσεις του προσώπου όταν κάποιος τα κοιτάζει», δήλωσε η Τζούλιαν Καμίνσκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία.

«Καλή είδηση για κάθε φιλόζωο που φοβάται ότι ο σκύλος του νοιάζεται γι’ αυτόν μόνο επειδή τον ταΐζει», σχολίασε ο Μπράιαν Χερ, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Λειτουργίας Σκύλων στο πανεπιστήμιο Nτιουκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Είναι ένα ευχάριστο εύρημα που παρέχει περισσότερες αποδείξεις για το πώς τα σκυλιά μάς έλκουν με τα μάτια τους», δήλωσε ο δρ Χερ. Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στην επικοινωνία με τα μάτια και στις εκφράσεις του προσώπου: «Η έρευνα δείχνει ότι τα σκυλιά παίρνουν αυτές τις ελκυστικές εκφράσεις όταν μπορούμε να τις δούμε, όχι όταν τριγυρίζουμε στην κουζίνα για να βρούμε και να τους δώσουμε ένα μεζεδάκι», είπε.

DOG-John-McStravick-FLICKRΗ δρ Καμίνσκι ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να γνωρίζουν τις προθέσεις των σκύλων: «Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να υποθέσουμε τι θα μπορούσαν να εννοούν τα σκυλιά σημαίνουν με οποιαδήποτε έκφραση του προσώπου τους», είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης άγνωστο αν τα σκυλιά κοιτάζουν τόσο εκφραστικά για να χειραγωγούν τους ανθρώπους.

«Αυτό το είδος του “επιτραπέζιου καλέσματος”, που χρησιμοποιούν τα σκυλιά και φαίνονται σούπερ χαριτωμένα όταν θέλουν κάτι, είναι κάτι που πραγματικά δεν βρήκαμε», τόνισε, «πράγμα που που σημαίνει ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση του φαγητού, ορατή ή όχι». Το φαγητό από μόνο του, εξάλλου, δεν προκαλεί σκυλίσιες εκφράσεις. «Τα σκυλιά δεν φαίνεται να παράγουν κινήσεις του προσώπου σαν ένα είδος αντανακλαστικού όταν διεγείρονται», λέει η δρ Καμίνσκι.

Ο Δρ Χερ δήλωσε ακόμη ότι η μελέτη θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται ακούσια στις ενέργειες των κατοικίδιων ζώων τους: «Όταν αλληλεπιδρούμε με τα σκυλιά μας, δεν ελέγχουμε απόλυτα το πώς τα βλέπουμε και την γνώμη που έχουμε γι’ αυτά», είπε. Τα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το μήκος της μύτης τους και η βλεμματική επαφή, επηρεάζουν τα αισθήματά μας για τα σκυλιά, είπε. «Καθρεφτίζουν πραγματικά τις αλληλεπιδράσεις μας».

Και πρόσθεσε ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες μπορούν να είναι χρήσιμες, για παράδειγμα, για τον πιθανό έλεγχο των σκύλων υπηρεσίας και για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υιοθεσία ενός κουταβιού.

 

Πηγή: protagon.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:
Κουτσομπολέψτε, κάνει (;)… καλό!!

12/06/2019

Δε χρειάζεται να ντρέπεσαι… Και εσύ το κάνεις και εγώ το κάνω, όλοι το κάνουν! Και όχι δεν είναι κοινωνικό ενδιαφέρον όπως σου αρέσει να το αποκαλείς! Είναι ωμό, αδιάκριτο, κακόβουλο, πικάντικο… κουτσομπολιό!

Διαβάστε περισσότερα...

«Ο σκοπός της ζωής»

15/05/2019

“Μία ομάδα 100 ανθρώπων συμμετείχε σ’ ένα συνέδριο. Ένας ομιλητής αποφάσισε να κάνει ένα ομαδικό πείραμα. Έδωσε σε κάθε σύνεδρο από ένα μπαλόνι, και ζήτησε από τον κάθε ένα να γράψει επάνω, με μαρκαδόρο, το όνομά του/της. Έπειτα, μεταφέρθηκαν όλα …

Διαβάστε περισσότερα...

H τέχνη της ξερολιθιάς εγγράφηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας

29/11/2018

Η τέχνη που επιβίωσε επί εκατοντάδες χρόνια βρίσκει την θέση της στη παγκόσμια κληρονομιά της Unesco

Διαβάστε περισσότερα...

Ακρογιαλιές, Δειλινά

20/05/2018

“Οι αδυναμίες μας “μεγαλώνουν”. Δείχνουν ξανά το δρόμο, σαν ξεστρατίσουμε. Φυλαγμένες καλά σε ένα κούφιο καβούκι, ηχούν ανάμεσα από τις χορδές μιας σκονισμένης κιθάρας. Όταν πρέπει. Και πολλές φορές, αρκεί εκείνη η πρώτη μελωδία… Για να γυρίσει ανάποδα τον κόσμο….”

Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικά από τους ειδικούς για να έχετε την καλύτερη πτήση!

09/04/2018

Πώς θα… κάτσετε για να μην ταλαιπωρηθείτε

Διαβάστε περισσότερα...

Νήσος Κέρος, Κυκλάδες: το σταυροδρόμι του Αιγαίου 4.500 χρόνια πριν

27/01/2018

Εκπληκτικές ανακαλύψεις από τους αρχαιολόγους στο ακατοίκητο νησί απέναντι από τα τουριστικότατα Κουφονήσια

Διαβάστε περισσότερα...