«Χάσαμε» τους ειδικευόμενους από Ρίο και Άγιο Ανδρέα – Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Πάνω από 140 κενές θέσεις

13/11/2017

«Το νομοσχέδιο του ΕΣΥ ήλθε, τα Νοσοκομεία αδειάζουν»

Το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων και των 148 κενών θέσεων στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας που εξυπηρετούν τη Δυτική Ελλάδα, αναδεικνύει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, οι κενές θέσεις ειδικευομένων σε ΠΓΝΠ και Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας συνολικά ανέρχονται σε 148.

Στον Άγιο Ανδρέα τα κενά είναι 56 και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας 92.

«Βάσει των στοιχείων που ζητήθηκαν από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της περιοχής μας, διαπιστώνονται μεγάλα κενά στην πλήρωση των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών, λόγω του μεγάλου κύματος ιατρικής μετανάστευσης των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Ο Γολγοθάς της ελληνικής πραγματικότητας δεν είναι καθόλου ελκυστικός, η εχθρικότητα της πολιτείας προς το ιατρό που απαξιώνεται και μαστιγώνεται καθημερινά είναι πικρό ποτήρι που δεν καταπίνεται εύκολα.

Η γλώσσα των αριθμών αναλυτικά

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» παρατηρούνται 56 κενές θέσεις», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Οι περισσότερες κενές θέσεις είναι στη Γενική Ιατρική και στην Αναισθησιολογία.

ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣqhvbndaviz5a097882cc3ff ismjhudsxa5a09786f1108b jdbmgtxctp5a097858b84f9

Στο ΠΓΝΠ παρατηρούνται 92 κενές θέσεις. Οι περισσότερες αφορούν στις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Μικροβιολογίας.yhqumnnmrb5a09794d6591azxcefnaowx5a09795749af9umzlfbdnze5a097968386da

 

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου εξηγεί στο thebest.gr πως οι ελλείψεις ειδικευομένων είναι μεγάλες για τα νοσοκομεία «πρώτης γραμμής» της Πάτρας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, «όταν ο Διευθυντής πχ της κλινικής χρειάζεται να κάνει περισσότερες εφημερίες και ουσιαστικά να κάνει τη δουλειά του ειδικευόμενου, να παίρνει ακόμα, να κάνει εισαγωγές κλπ. Ο Διευθυντής είναι για να κάνει άλλο έργο».

Προσθέτει μάλιστα πως το κύμα φυγής των νέων ιατρών δεν φαίνεται να ανακόπτεται, οι συνταξιοδοτήσεις από το ΕΣΥ συνεχίζονται και οι προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.

«Διευθυντές και Επιμελητές θα πρέπει να κάνουν περισσότερες εφημερίες ,οι απολαβές από τις οποίες σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα είναι μειωμένες. Βάζουν μια οριζόντια αύξηση 6% στην αποζημίωση της εφημερίας αλλά δεν αποζημιώνουν Σαββατοκύριακα και νυχτερινά. Καταλαβαίνεται ότι τα χρήματα θα είναι λιγότερα τελικά και οι εφημερίες του ΣΚ και οι νυχτερινές δεν θα είναι ελκυστικές».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Στα Νοσοκομεία της πρώτης γραμμής, η έλλειψη 148 θέσεων σε νέο ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό αποδυναμώνει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των τμημάτων και των κλινικών τους. Η τάση επιδείνωσης του φαινομένου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μεγάλο εργασιακό φορτίο που επιμερίζεται στους υπηρετούντες ιατρούς και το τεράστιο κενό που δημιουργείται από τη συνταξιοδότηση έμπειρων συναδέλφων χωρίς την ταυτόχρονη εκπαίδευση των νεώτερων ιατρών. Την επόμενη χρονιά αναμένεται η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού ιατρών με Νοσοκομειακή εμπειρία 35-40 ετών.

Χάνεται ο κρίκος της διάδοχης γενιάς, της προοπτικής αναζωογόνησης του ΕΣΥ και ο μοχλός αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το νέο ωράριο εργασίας των ιατρών έρχεται να αυξήσει το εργασιακό φορτίο των υπηρετούντων και να μειώσει τις απολαβές τους.

Απορίας άξιον, από που πηγάζει η αισιοδοξία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών».

 

Πηγή: thebest.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:
Απεργία των ΜΜΕ την Τρίτη και γενική απεργία την Τετάρτη

27/11/2018

Χωρίς τρένα και πλοία την Τετάρτη και η Πάτρα

Διαβάστε περισσότερα...

Την Τρίτη ανοίγουν οι αιτήσεις για τις 588 θέσεις εργασίες στις φυλακές όλης της Ελλάδας

11/06/2018

Μέχρι τις 27 Ιουνίου ο διαγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Κοινωνικού Τουρισμού – Έως τις 17 Ιουνίου

06/06/2018

Δείτε ποιοι δικαιούνται και για ποια περίοδο

Διαβάστε περισσότερα...

875 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών

06/06/2018

Δείτε τους τομείς και τι συμβαίνει αυτές τις μέρες με τις ενστάσεις του προηγούμενου διαγωνισμού

Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτες αποκαλύψεις στη δίκη του 47χρονου από την Πάτρα που βιάζε την κόρη του και άλλα ανήλικα παιδιά

06/06/2018

30 χρόνια φυλάκιση και μια απόπειρα αυτοκτονίας ανάμεσα στα άλλα!

Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας έπεσε σήμερα το πρωί από τον 5ο όροφο στην Αρόη

06/06/2018

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα

Διαβάστε περισσότερα...