Πότε αρχίζουν οι αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία

24/01/2018

«Το τακτικό κάπνισμα κάνει κακό στον οργανισμό την ώρα που συμβαίνει και όχι στο απώτερο μέλλον»

Επιστημονική ομάδα ζήτησε από μια ομάδα 172 ενηλίκων καπνιστών, 18-35 ετών να εκτιμήσουν πόσα χρόνια θα χρειαζόταν ένας 18χρονος που καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα να εκδηλώσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι μη καπνιστές απάντησαν ότι τα ηπιότερα προβλήματα, όπως δύσπνοια, ουλίτιδα και πονόλαιμος, θα εμφανίζονταν εντός ενός έως πέντε χρόνια. Οι καπνιστές προέβλεψαν ότι θα χρειάζονταν πέντε έως δέκα χρόνια μέχρι να εμφανιστούν οι προαναφερόμενες καταστάσεις.

Όμοιες διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν και σε ότι αφορά σοβαρότερες παθήσεθς, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, το εμφύσημα και η καρδιακή νόσος, που εκδηλώνονται μακροπρόθεσμα.

Οι μη καπνιστές εκτίμησαν ότι οι σοβαρές αυτές παθήσεις θα εμφανίζονταν μετά από 20-25 χρόνια καπνίσματος, ενώ οι καπνιστές είπαν ότι θα χρειάζονταν 30 χρόνια ή και περισσότερο για να εμφανιστούν.

«Το θέμα δεν είναι πιο κάνει σωστή ή λάθος εκτίμηση. Το σημαντικό είναι ότι οι καπνιστές πιστεύουν ότι το κάπνισμα δεν τους επηρεάζει άμεσα, συγκριτικά με τους μη καπνιστές», σχολιάζει συγγραφέας της μελέτης Δρ Λούκα Πανκανι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μπικοκκα του Μιλάνο.

Και συμπληρώνει ότι, «ο χρόνος που θα εκδηλωθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, φυσικά και διαφέρουν από άτομο σε άτομο, διότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και τα γονίδια».

Σύμφωνα με τον Δρ Πανκακι, σπάνια οι άνθρωποι σκέφτονται πως θα είναι στο μέλλον η υγεία τους όταν αρχίζουν το κάπνισμα. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και όταν νεαρά άτομα καλούνται να σκεφτούν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου, τείνουν να τις σκέφτονται σαν κάτι που θα συμβεί στο απώτερο μέλλον. Αυτό εν μέρει αποδίδεται στην λεγόμενη “γνωστική ασυμφωνία”. Όταν οι άνθρωποι ενεργούν με τρόπο αντίθετο προς τις αντιλήψεις τους, αυτό τους κάνει να αισθάνονται άσχημα. Έτσι επιχειρούν να αλλάξουν πεποιθήσεις, αποφασίζοντας για παράδειγμα ότι οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος δεν θα συμβούν παρά μόνο μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Οι καπνιστές επίσης προτιμούν να έχουν στο μυαλό τους τους άλλους καπνιστές που ενώ καπνίζουν πολλά χρόνια δεν έχουν προβλήματα υγείας, και να τους θεωρούν ως καθησυχαστικά παραδείγματα. Αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το τακτικό κάπνισμα κάνει κακό στον οργανισμό την ώρα που συμβαίνει και όχι στο απώτερο μέλλον», καταλήγει.


Πηγή:  in.gr Ρεπορτάζ:  Μαίρη Μπιμπή

 

Μοιραστείτε το άρθρο:
13 Στιλιστικά tips που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα!

08/04/2019

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το στιλ είναι καθαρά δική μας υπόθεση και να ακολουθούμε τη μόδα βάζοντας πάντα τη δική μας πινελιά!

Διαβάστε περισσότερα...

Βάψε τα νύχια σου ανάλογα με το ζώδιό σου!

08/04/2019

Πες μας τι ζώδιο είσαι να σου πουμε τι σου ταιριάζει

Διαβάστε περισσότερα...

5 βραδινά γεύματα με εποχιακά λαχανικά για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο

08/04/2019

Το να σκέφτεσαι ότι η επιστροφή στο σπίτι μετά από μια απαιτητική ημέρα θα συνοδευτεί από ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει, θα σε χορτάσει και δεν θα σε επιβαρύνει είναι ένας (ακόμα) λόγος για να χαμογελάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Λατρεύεις τα ψηλά τακούνια; Δες τι πρέπει να κάνεις για να τα φοράς χωρίς να υποφέρεις

08/04/2019

Πέντε εύκολα και πρακτικά tips

Διαβάστε περισσότερα...

Καρδαμύλη: Ο παράδεισος της Ελλάδας βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη

08/04/2019

Ο Μαρσέλ Προυστ έλεγε ότι οι μόνοι αληθινοί παράδεισοι είναι αυτοί που έχουν χαθεί, αλλά μάλλον το είπε επειδή, πιθανότατα, δεν είχε περάσει από την Καρδαμύλη.

Διαβάστε περισσότερα...

5 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

08/04/2019

Με αυτά τα φυτά και θα ανανεώσετε το χώρο σας και θα εξυγιάνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Διαβάστε περισσότερα...