Ας μιλήσουμε για Ζαχαροτεχνία

28/01/2018

Η ζαχαροτέχνης, Χρυσή Μουράτ, μας περιγράφει μια τέχνη παράλληλη με αυτή της ζαχαροπλαστικής που εκτοξεύει ένα απλό γλυκό ή μπισκότο

Σε ένα προηγούμενο Market χειροτεχνών της Πατρινής ομάδας Art Yet Fun, τον Μάρτιο του 2017 στην Αγορά Αργύρη, ήρθαμε ως επισκέπτες σε επαφή με κάτι που μας πήρε τα μυαλά: τη ζαχαροτεχνία. Η Χρυσή Μουράτ ήταν εκεί με τον πάγκο της με απίθανα μπισκότα και γλυκά αλλά έκανε και ένα εργαστήρι, ελεύθερο για το κοινό, όπου έδειξε μερικά από τα «μυστικά» της ώστε να πετύχει ο καθένας μας από μόνος του να… ζαχαροτεχνίσει το γλυκό του! Πέρασαν μερικοί μήνες και ευρισκόμενοι τα Χριστούγεννα στην Ναύπακτο πέσαμε πάνω σε νέο Market χειροτεχνών της Art Yet Fun όπου και πάλι η Χρυσή, με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη περιστοιχίζονταν από απίθανα μπισκοτόσπιτα. Ε, αυτό ήταν, έπρεπε να της μιλήσουμε, να μας πει κάποια πράγματα για τη τέχνη της. Ιδού λοιπόν η Ζαχαροτεχνία:
zaxarotexnia 2«Ζαχαροτεχνία»: ακούγεται ενδιαφέρον, μιας και αφορά κάτι εξαιρετικό οπτικά και γλυκό, άρα λατρευτό από μικρούς και μεγάλους. Είναι, όμως, η ζαχαροτεχνία κάτι που αφορά τους πολλούς ή είναι μια τέχνη πολύ εκλεπτυσμένη και ελιτίστικη;

Η διακοσμητική ζαχαροπλαστική ή ζαχαροτεχνία ή sugar art, η οποία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, έχει ως σκοπό τη διακόσμηση μιας τούρτας ή ενός μπισκότου με τέτοιο τρόπο, ώστε η τελική δημιουργία να πλαισιώνει θεματικά ένα ιδιαίτερο γεγονός της ζωής μας, όπως τα γενέθλια ή τη γιορτή, το γάμο αλλά και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική περίσταση.

Η ζαχαροτεχνία μπορεί επίσης να έχει θέμα ανάλογο με την εποχή, να σηματοδοτεί μεγάλες θρησκευτικές περιόδους ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς λόγους.

Ποιος μεγάλος δεν έχει φανταστεί μια γλυκιά δημιουργία που να αναπαριστά το αγαπημένο του θέμα; Ποιο παιδί  δε θέλει μια τούρτα με τους αγαπημένους του ήρωες; Είναι πραγματικά μαγικό να «μεταμορφώνεται» ένα γλυκό σε ένα μικρό έργο τέχνης.

Ποιον αφορά αυτή η τέχνη; Η τέχνη, σε οποιαδήποτε έκφανσή της, μας αφορά όλους. Κανέναν δεν αφήνει ασυγκίνητο. Αυτά που διαφοροποιούνται είναι τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε καθέναν από εμάς στη θέασή της.
zaxarotexnia 6Έχετε κάποιο τρόπο, μια μανιέρα με την οποία δημιουργείτε;

Δεν θα έλεγα πως υπάρχει μανιέρα. Παρόλο που αγαπώ ιδιαίτερα την κατασκευή λουλουδιών από βελούδινες κρέμες, προσαρμόζω κάθε δημιουργία στο θέμα που καλείται να υπηρετήσει. Αρχικά σχηματοποιώ στο μυαλό μου αυτό που ακούω ως περιγραφή από τον ενδιαφερόμενο.

Στη συνέχεια, με έρευνα, σχεδιασμό και μελέτη, καταλήγω σε κάποιες προτάσεις τόσο γευστικών συνδυασμών και χρωμάτων  όσο και εικόνων. Η τελική επιλογή ανήκει στον άμεσα ενδιαφερόμενο.
zaxarotexnia 5

Πόση έμφυτη ικανότητα απαιτείται να έχει κάποιος για να ασχοληθεί; Χρειάζεται ταλέντο η ζαχαροτεχνία ή καθεμιά και καθένας μπορεί να δημιουργήσει;

Οι ιδιαίτερες δεξιότητες και η κλίση στις τέχνες είναι παράγοντες που σίγουρα δρουν ενισχυτικά ως προς το παραγόμενο τελικό προϊόν.

Η ζαχαροτεχνία, όμως, έχει ως αποδέκτη κάθε άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει, να εκφραστεί ή ακόμα και να χαροποιήσει τους δικούς του με ιδιαίτερες παρασκευές ‒ τόσο γευστικά όσο και οπτικά. Αφορά λοιπόν τόσο τους χομπίστες και τις «ψαγμένες» νοικοκυρές όσο και τους επαγγελματίες.

Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο και δίνει τη διαβάθμιση μεταξύ ενός επαγγελματικού και ενός λιγότερο επαγγελματικού αποτελέσματος είναι η στοχοπροσήλωση, η αγάπη για δημιουργία, η επιμονή στη λεπτομέρεια, η αντοχή σε πολλές ώρες δουλειάς, η εσωτερική ανάγκη αυτοβελτίωσης, η διάθεση εξέλιξης, η εξάσκηση και η εκπαίδευση σε νέες τεχνικές και μεθόδους.
Zaxarotexnia 4Η ζαχαροτεχνία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι «απλώς διακοσμεί» ένα προϊόν ζαχαροπλαστικής;

Δε θα σας απαντήσω γενικά για το τι θεωρείται ως ζαχαροτεχνία από το σύνολο το ζαχαροτεχνών. Οι προσεγγίσεις διαφοροποιούνται.

Θα απαντήσω εξατομικευμένα. Όχι. Η ζαχαροτεχνία είναι ένας διαφορετικός κλάδος που κινείται παράλληλα με την κλασική ζαχαροπλαστική και όχι επικαλυπτικά. Δε «σκεπάζει» απλώς μια τούρτα ψυγείου.

Μιλάμε για δύο διαφορετικές γλυκές παρασκευές, τόσο στη δομή όσο και στη σύσταση και στην τεχνική.

Και τα δύο προϊόντα μπορούν να δώσουν αποτελέσματα εξίσου υπέροχα, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση.
zaxarotexnia 3Τι υλικά χρησιμοποιείτε για τις δημιουργίες σας; 

Το οπλοστάσιό μου είναι εφοδιασμένο με έναν μεγάλο αριθμό ζουμερών και αφράτων κέικ, σε πολλές γεύσεις και χρώματα, που αποτελούν τη βάση του γλυκού. Ενδιάμεσα, βελούδινες κρέμες, με αρώματα βανίλιας ή σοκολάτας ή φρούτων, έρχονται να συμπληρώσουν και να αναδείξουν γευστικά το αποτέλεσμα. Πολλές στρώσεις από κέικ και κρέμα «χτίζουν» την τούρτα και ανεβάζουν το ύψος της στους 13-16 πόντους.

Τέλος, το διακοσμητικό κομμάτι μπορεί να ολοκληρωθεί με μια πληθώρα υλικών, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής. Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια από αυτά : τη μαρέγκα βουτύρου, το royal icing, τη ζαχαρόπαστα (Fondant), την γκανάς λευκής ή μαύρης σοκολάτας, την πάστα λουλουδιών (Gum paste), την «πλαστική» σοκολάτα (Modeling chocolate), τις βρώσιμες εκτυπώσεις, το wafer paper, καθώς και συνδυασμούς όλων των παραπάνω.

Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά;

Να έχουμε υγεία και ειρήνη. Να πεισμώνουμε στις δυσκολίες. Να βρίσκουμε δημιουργικές διεξόδους. Να ορθώνουμε ανάστημα στο άδικο. Να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε. Να έχουμε ως στόχο την προσωπική μας εξέλιξη.

mourat market

Η Χρυσή Μουράτ στο Art Yet Fun Market στην Αγορά Αργύρη τον Μάρτιο του 2017

Πείτε μας λίγα λόγια για σας. Ποιά είναι η Χρυσή Μουράτ;

Γεννήθηκα στην Πάτρα και έχω καταγωγή ποντιακή. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με γεύσεις και αρώματα μπαχαρικών από την κουζίνα της γιαγιάς μου. Χαραγμένη βαθιά στη μνήμη και στην ψυχή μου, η τελετουργική παρασκευή γεμιστών τσουρεκιών κάθε Μεγάλη Πέμπτη.

Μεγαλώνοντας, αγάπησα την τέχνη. Ήθελα να γίνω ζωγράφος. Αλλά δεν έγινα. Ο επαγγελματικός μου δρόμος ήταν εντελώς διαφορετικός.

Πριν από δύο χρόνια μπήκε πάλι η τέχνη στη ζωή μου. Μια μορφή της είναι η ζαχαροτεχνία. Ο σχεδιασμός, η ζωγραφική,  η κατασκευή και η τελική μορφοποίηση ενός γλυκού, μιας τούρτας ή ενός μπισκότου ώστε να αποτελέσει ένα γευστικό μικρό έργο τέχνης.

Με συνεχή εκπαίδευση σε νέες τεχνικές και μεθόδους, οι τούρτες απογειώνονται σε ύψος και ορόφους και αναπαριστούν αγαπημένα θέματα που πλαισιώνουν  και δίνουν μια έξτρα δόση χαράς σε ένα ήδη χαρούμενο γεγονός της ζωής ενός ανθρώπου.

Με αγάπη για την τέχνη, φαντασία, επιμονή στη λεπτομέρεια, και έμπνευση από τη φύση, από μια γιορτή ή ακόμα και από την καθημερινότητα, φιλοδοξώ να ζωντανέψω το παραμύθι κάθε μυαλού με ένα άρτιο αποτέλεσμα, τόσο γευστικά όσο και οπτικά!

Η φιλόξενη αγκαλιά της ομάδας  Artyetfun, μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον κόσμο και να προβάλω κομμάτια  της δουλειάς μου, στο Ανοιξιάτικο market χειροτεχνών 2017, που διοργάνωσε στην Αγορά Αργύρη.
Παράλληλα μου έδωσε το χώρο και το χρόνο, μέσα από διαδραστικές  παρουσιάσεις, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά και με ελεύθερη παρακολούθηση από το κοινό, να «επικοινωνήσω» στον κόσμο της μαγεία της ζαχαροτεχνίας, να μοιραστώ μικρά μυστικά και να απαντήσω σε ερωτήσεις για τεχνικές και συνταγές.

 

Μοιραστείτε το άρθρο:
13 Στιλιστικά tips που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα!

08/04/2019

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το στιλ είναι καθαρά δική μας υπόθεση και να ακολουθούμε τη μόδα βάζοντας πάντα τη δική μας πινελιά!

Διαβάστε περισσότερα...

Βάψε τα νύχια σου ανάλογα με το ζώδιό σου!

08/04/2019

Πες μας τι ζώδιο είσαι να σου πουμε τι σου ταιριάζει

Διαβάστε περισσότερα...

5 βραδινά γεύματα με εποχιακά λαχανικά για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο

08/04/2019

Το να σκέφτεσαι ότι η επιστροφή στο σπίτι μετά από μια απαιτητική ημέρα θα συνοδευτεί από ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει, θα σε χορτάσει και δεν θα σε επιβαρύνει είναι ένας (ακόμα) λόγος για να χαμογελάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Λατρεύεις τα ψηλά τακούνια; Δες τι πρέπει να κάνεις για να τα φοράς χωρίς να υποφέρεις

08/04/2019

Πέντε εύκολα και πρακτικά tips

Διαβάστε περισσότερα...

Καρδαμύλη: Ο παράδεισος της Ελλάδας βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη

08/04/2019

Ο Μαρσέλ Προυστ έλεγε ότι οι μόνοι αληθινοί παράδεισοι είναι αυτοί που έχουν χαθεί, αλλά μάλλον το είπε επειδή, πιθανότατα, δεν είχε περάσει από την Καρδαμύλη.

Διαβάστε περισσότερα...

5 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

08/04/2019

Με αυτά τα φυτά και θα ανανεώσετε το χώρο σας και θα εξυγιάνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Διαβάστε περισσότερα...