Μιλάμε με την Μάγδα Βαρούχα, το next big thing της ελληνικής μουσικής

12/02/2018

Λίγο πριν την εμφάνισή της την Τετάρτη στο UpStage του Royal

Την Τετάρτη το βράδυ στο UpStage του Royal θα απολαύσουμε στην Πάτρα για πρώτη φορά μια εξαιρετική τραγουδίστρια και δημιουργό, την Μάγδα Βαρούχα. Έχουμε από καιρό ανακαλύψε ιτην εξαιρετική της φωνητική ικανότητα και την απίθανη ερμηνεία της και σας την έχουμε ήδη παρουσιάσει. Ήρθε η ώρα να τη δούμε και από κοντά ζωντανά. Λίγες μέρες πριν έρθει μαζί με το ακουστικό της σχήμα για την εμφάνιση την Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, μιλήσαμε μαζί της για τη μουσική της, τα σχέδιά της και… τον Έρωτα!

Έχεις ήδη κάποια χρόνια στο τραγούδι όμως μόλις πρόπερσι ξεκίνησε η δισκογραφία σου. Είναι όντως πολύ δύσκολο για ένα νέο παιδί να ξεκινήσει στην μουσική και ειδικά στη δισκογραφία;

 • Αναλόγως τι ακριβώς επιθυμείς και πως. Δεν είναι εύκολο σίγουρα αν θες να φτάσει η δουλειά σου πιο επαγγελματικά στα ραδιόφωνα και κατ’ επέκταση στον κόσμο, ενώ παράλληλα δεν θες να κάνεις προσωπικές υποχωρήσεις που θα έχουν επιπτώσεις στο ύφος που τραγουδάς και γράφεις. Εσύ πρέπει να θέσεις την αφετηρία για τη δισκογραφία σου. Σύμφωνα με τα θέλω σου και όχι τα πρέπει. Είναι όλα στο χέρι μας, με μια δόση τύχης, κατά τη γνώμη μου.

Είναι η πρώτη σου φορά στην Πάτρα. Πως νοιώθεις όταν πας σε ένα νέο μέρος να τραγουδήσεις;

 • Είμαι πολύ χαρούμενη που έρχομαι στη Πάτρα. Σίγουρα κάθε νεο κοινό, κάθε νέος χώρος που καλούμαι να τραγουδήσω μου προκαλεί μια επιπλέον ταχυπαλμία. Θετική όμως. Χωρίς άγχος. Μόνο με ανυπομονησία και χαμόγελο.

Θα έρθεις «τη βραδιά των Ερωτευμένων» να εμφανιστείς στο UpStage του Royal. Ξέρουμε ότι ο Έρως κινεί τα νήματα στα περισσότερα τραγούδια! Ποιά είναι, όμως, η σχέση της δικής σου μουσικής σου με τον Έρωτα;

 • Στη δίκη μου μουσική, μέχρι στιγμής, αλλά και στα τραγούδια που επιλέγω να τραγουδήσω, ο έρωτας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον “δοκιμάζουμε” σε όλες τις εκφάνσεις του. Στα όμορφα, στα δύσκολα. Ο έρωτας είναι επιβλητικός όταν έρθει στη ζωή, ποσό μάλλον στις μελωδίες και στο στίχο.
  VarouxaRoyal

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είθισται να είναι μια ιδιαίτερη βραδιά. Αντιπροσωπεύει κάτι για σένα αυτή η βραδιά;

 • Δεν θα το έλεγα. Δεν θεωρώ ότι μια «γιορτή» θα ταρακουνήσει το μέσα μας. Η αγάπη είναι γύρω μας κάθε μέρα, στις λεπτομέρειες, στα απλά. Δε χρειαζόμαστε στολίδια για να την υποδεχτούμε. Χρειαζόμαστε ουσία!

Χωρίς να γνωρίζω καθόλου καλά το «ποπ λαϊκό» ρεπερτόριο, από τα ρεφρέν των τραγουδιών και μόνο συμπεραίνω ότι σε αυτό το είδος μουσικής… παίζει πολύ απιστία, εγκατάλειψη και διπροσωπία. Γενικολογώντας και για το «έντεχνο» βρίσκω εκεί πολύ πόνο και λύπη. Ο Έρωτας έχει ποτέ χαρά που να αξίζει να τραγουδηθεί; Ή είναι τόσο ισχυρότερος ο πόνος, το μινόρε, από τη χαρά και το ματζόρε και «τραβάει»;

 • Φυσικά έχει χαρά. Τόσο δυνατή που όταν φεύγει ξεσπάμε περισσότερο. Γίνεται έμπνευση και γιατρικό παράλληλα. Είναι υπέροχο ομως, να τραγουδάς τα χαμόγελα του έρωτα. Είναι ζωή. Το «μινόρε» έρχεται στην πορεία. Σαν φυσική εξέλιξη…

Έχεις μια εξαιρετική φωνή που αποδίδει αβίαστα διάφορα ρεπερτόρια. Πως τη δούλεψες αυτή τη φωνή;

 • Ομολογώ πως δεν έχω κάνει τρομερά πράγματα. Ξεκίνησα μικρή μαθήματα φωνητικής. Και τα συνεχίζω μέχρι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό να μη σταματάς ποτέ να προσπαθείς και να δουλεύεις. Δείχνεις έτσι με ένα τρόπο και την αγάπη σου, ως προς αυτό που υπηρετείς. Δεν το αφήνεις στην τύχη του.

Η πορεία σου από το απόλυτο ξεκίνημα ως τον πρώτο δίσκο που οσονούπω κυκλοφορεί, είναι περίπου η ιστορία που βιώνουν οι νέοι καλλιτέχνες ή έχεις κάτι ιδιαίτερο εσύ;

 • Ο κάθε άνθρωπος, έχει τη δική του πορεία. Έχει τις δικές του δυσκολίες. Τα δικά του θέλω. Ο καθένας χτίζει τον  μουσικό του δρόμο σύμφωνα με όσα τον εκπροσωπούν, τις επιθυμίες του αλλά και τους ανθρώπους που τον στηρίζουν.

Είχες σκεφτεί εξ αρχής το πώς θα πορευτείς στη μουσική ή κτιζόταν σιγά-σιγά, ανάλογα με το τι προέκυπτε από συνεργασίες και προτάσεις;

 • Σιγά σιγά. Με ουσία και σταθερότητα. Κυρίως όμως με γνώμωνα όχι ό,τι έρχεται. Αλλά ό,τι επιθυμείς να έρθει…

Όντας ένας νέος άνθρωπος στην αρχή της καριέρας του, τι θα έλεγες σε άλλους νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το τραγούδι και τη μουσική;

 • Να μη σταματήσουν ποτέ να ασχολούνται, αν αυτό τους δίνει δύναμη. Αν είναι μια λύτρωση ψυχής. Όλες οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε ! Οπότε, πάμε δυνατά!

Barouxa Magda Varoucha 3

Ποια η γνώμη σου για τα talent shows; Πέρασε, λες, αυτή η μόδα; Άφησε κάτι ουσιαστικό στον χώρο;

 • Νομίζω η μόδα πέρασε, ναι. Πλέον γίνονται όλα για το όποιο «show». Κακά τα ψέματα, μια τέτοια εκπομπή πλέον στοχεύει κυρίως στην προβολή των ήδη γνωστών συμμετεχόντων και όχι στα νέα παιδιά. Που φυσικά και έχουν ταλέντο, όρεξη και αγάπη. Αλλά πια δεν είναι ο δρόμος αυτός. Δεν θέλει η μουσική ένα «τσαφ» και να σβήσει. Θέλει προσπάθεια και τρυφερότητα. Έχει ανάγκη μια μικρή ευλάβεια για να σε οδηγήσει εκεί που θες.

Γράφεις και η ίδια τραγούδια. Γράφεις συχνά; Έχεις κάποιου τύπου «μανιέρα» και από τι εμπνέεσαι;

 • «Μανιέρα», όχι, δεν έχω. Συνήθως μου έρχονται μελωδίες στο μυαλό. Και αν δεν τις ηχογραφήσω κάπου επιτόπου, τις ξεχνάω. Και αλήθεια δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό. Στίχο γράφω συνήθως λίγο πριν κοιμηθώ. Σαν αποσυμπίεση της ημέρας. Της έντασης. Ηρεμείς και μένει μαζί σου, μόνο η «έμπνευση».

Τι θα περιέχει ο πρώτος σου δίσκος και ποιοι θα είναι οι συντελεστές τους;

 • Θα περιέχει δικά μου τραγούδια σε στίχους και μουσική, δυο τραγούδια του αγαπημένου μου συνεργάτη Άρη Κλεισούρα και ένα τραγούδι σε στίχους του Σταύρου Σταύρου και μουσική του Σταύρου Σιόλα, με τίτλο «Ξέρω μια Χώρα» ( ή «χορός»).

Πες λίγα πράγματα για το τι θα ακούσουν όσοι έρθουν στο UpStage του Royal την Τετάρτη το βράδυ.

Θα έχεις… «ειδική μεταχείριση» για όσους ερωτευμένους έλθουν;  :)

 • Ειδική μεταχείριση θα έχουμε για όλους!! Έναν έναν ξεχωριστά ! Θα ακούσετε τραγούδια αγαπημένα, ζεστά που τους έχουμε αδυναμία και μας αρέσει πολύ να τα δίνουμε στον κόσμο, πολλές φορές, με διαφορετική αισθητική και ενορχήστρωση. Την οποία αυτή τη φορά έχει αναλάβει ο Ευριπίδης Ζεμενίδης. Θα ακούσετε όμως και προσωπικά κομμάτια που έχουν δισκογραφηθει αλλά και που πρόκειται να είναι στην ερχόμενη δουλειά μας.

Εκτός από την Χάρις Αλεξίου η οποία, διαβάζω, είναι μεγάλη σου αγάπη και επιρροή, ποιοί άλλοι καλλιτέχνες επηρέασαν τη πορεία σου στο τραγούδι;

 • Έχουμε τόσο ιδιαίτερους καλλιτέχνες. Με ψυχή. Με δύναμη. Με ουσία. Δε μπορώ να διαλέξω και να απαριθμήσω. Ένας άνθρωπος που με έχει ταρακουνήσει με ιδιαίτερο τρόπο, είναι ο Κώστας Χατζής.

Barouxa Magda Varoucha

Σε έχω δει με αρκετούς άλλους νέους καλλιτέχνες σε βίντεο από εμφανίσεις σου ή δικές τους. Από αυτή τη διαδικασία τι παίρνεις ως καλλιτέχνιδα;

 • Παίρνει στιγμές και αγάπη. Μουσική και εικόνες. Γεμίζει από τους ανθρώπους που τραγουδάει παρέα την προκειμένη στιγμή. Και γεμίζει και εκείνους με τη σειρά του, τόσο απλά.

Υπάρχει κάποιος που θα ήθελες να συνεργαστείς αλλά ακόμα δεν το έχεις κάνει;

 • Μπορώ να σκεφτώ πάρα πολλούς. Ένας αγαπημένος καλλιτέχνης, που ξέρω ότι ορθά δεν κάνει συνεργασίες , και είναι ένας από τους μακρινούς και δύσκολους μου στόχους, είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Ποιες είναι οι πιο αγαπημένες σου ασχολίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας;

Περνάς χρόνο στα social media; Χειρίζεσαι εσύ τον λογαριασμό σου στο fb;

 • Εργάζομαι και τα πρωινά, και έχοντας τελειώσει μάρκετινγκ με μια μικρή πορεία στη διαχείριση των social media, προσπαθώ να κάνω όλες μου τις εργασίες, χόμπι. Να έχουν χαμόγελο και όχι κούραση. Να υπάρχει δημιουργικότητα 24 ώρες το 24ωρο. Δε μπορώ αλλιώς.

Ο τρόπος που επικοινωνούν οι πολύ νέοι σήμερα, μέσω ηλεκτρονικών μέσων κυρίως, έχει επίδραση στον Έρωτα όπως τον είχαμε πάντα στο μυαλό μας και τον τραγούδησαν οι μεγαλύτεροι;

 • Χρειαζόμαστε επαφή. Όλα τα αλλά δεν αρκούν. Επαφή. Βλέμματα. Αγγίγματα. Καθημερινότητα… Α, και «ταξίδια»!

Σε ενδιαφέρει καθόλου ο «σοβαρότερος» στίχος; Το «πολιτικό» τραγούδι; Έχεις νοιώσει την ανάγκη να εκφραστείς για όσα σημαντικά συμβαίνουν γύρω μας μέσω τραγουδιού;

 • Με ενδιαφέρει. Απλά δεν θεωρώ ότι θα εκπροσωπήσω στην παρούσα φάση σωστά και ολοκληρωμένα ένα «πολιτικό» τραγούδι. Αργότερα, δεν το αποκλείω.

Κλείνοντας, μιας και θα γιορτάσεις μαζί με το Πατρινό κοινό τον Έρωτα τη Τετάρτη το βράδυ, είσαι ερωτευμένη;

 • Είμαι πάντα ερωτευμένη.

Με το καλό να σε απολαύσουμε

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο:
«Ο Αττίκ Στο Παρίσι» με τον Γιώργη Χριστοδούλου στις Γραμμές Τέχνης

13/12/2018

Η μουσική παράσταση με τα τραγούδια και τις ιστορίες του Αττίκ που γύρισε Ελλάδα και Κύπρο επί δυό χρόνια τώρα, έρχεται και στην Πάτρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ live στο Royal

10/10/2018

Επιστρέφει στην πόλη μας λίγο πριν το «Σταυρό του Νότου»!

Διαβάστε περισσότερα...

«Τα αντίθετα μαζί»

09/10/2018

Το νέο τραγούδι του πατρινού Χρήστου Κωνσταντόπουλου

Διαβάστε περισσότερα...

Lost in Translation live

31/07/2018

Στον καταπράσινο Κήπο του Royal!

Διαβάστε περισσότερα...

Στέφανος Κορκολής + Σοφία Μανουσάκη: «Η Μουσική είναι Μία»

11/07/2018

Πέμπτη 12 Ιουλίου, στο Θεατράκι μαρίνας Πάτρας

Διαβάστε περισσότερα...

«Απόηχος»

02/07/2018

Mουσική παράσταση στον κήπο του Πολύεδρου

Διαβάστε περισσότερα...