Παρουσιάζεται σήμερα «Το αποτύπωμα της μνήμης» από το Σύλλογο Λευκαδίων Πάτρας

05/03/2018

Στην Αγορά Αργύρη

Ο Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη»
Φέρνει κοντά μας τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Θωμά Σίδερη
και το βιβλίο του: Το αποτύπωμα της μνήμης
Δευτέρα 5 Μαρτίου απόγευμα 18.30 μ.μ. στην Αγορά Αργύρη
Ο Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας «Η  Φανερωμένη»  την  Δευτέρα 5 Μαρτί ου 2018, και ώρα  18,30 μ.μ. παρουσιάζει  στην Αγορά Αργύρη , το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη  “Το αποτύπωμα της μνήμης” , ένα ανθολόγιο αφηγήσεων σε πρώτο πρόσωπο, έτσι όπως ακρι βώς τις ξετύλιξαν στον συγγραφέα του, δεκάδες χρόνια μετά, οι αφανείς ήρωες της Ιστορίας, χωρίς να διεκδικήσουν ποτέ μερίδιο φήμης ή και υστεροφημίας.
Η ιστορία μέσα από τα μάτια των αφανών ηρώων της. Κάποια από τα ση μαντικότερα γεγογονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του περασμέ νου αιώνα μέσα από προφορικές αφηγήσεις, κείμενα και ημερολόγια των ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίνη τους και που στην πλειοψηφία τους ήταν παιδιά και έφηβοι.
Ανάμεσα στις αφηγήσεις ξεχωρίζει εκείνη της Νάνσυ Χόρτον, κόρης του Αμερικανού Προξένου στη Σμύρνη και μεγάλου φιλέλληνα Τζορτζ Χόρτον,  και αυτή του Σταυρίκου Παπαβραμίδη, ο οποίος είναι σήμερα ο γη ραιότερος αλλά και ένας από τους τελευταίους επιζώντες πρόσφυγες της Ανταλλαγής των Πληθυσμών . Ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης ήρθε στην Ελ λάδα σε ηλικία περίπου οκτώ χρόνων. Το ταξίδι με το καράβι της προσ φυγιάς άρχισε από τα Καβάκια της Πόλης και κράτησε πολλές εβδο μάδες, ίσως και μήνες. Κάποτε-κάποτε προσέγγιζε ξερονήσια και άφηνε ομάδες προσφύγων. Ο Σταυρίκος, η μάνα και τα αδέλφια του έμειναν πολ λές μέρες στη Μακρόνησο. Ώσπου ήρθε ένα άλλο καράβι και τους έφερε στον Πει ραιά. Θα πρέπει να ήταν τέλη φθινοπώρου του 1923.Ο Σταυρίκος μεγάλωσε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Δραπετσώ να.   Στις παράγκες που έφτιαξαν από πισσόχαρτο και ξύλα οι «άνθρωποι που ήρθαν πέρα από το νερό». Και όπως έλεγε και ο Γιάννης Παπαϊωάννου, και το αναφέρει συχνά και ο Σταυρίκος, «όποιος δεν πέρασε τη γέφυρα του σιδη ροδρομικού σταθμού, δεν ξέρει τι πάει να πει προσφυγιά». Οι ράγες του τρένου που κατέληγαν στη Δραπετσώνα ήταν το τεχνητό σύνορο ανά μεσα στον αστικό Πειραιά και σ’ έναν άλλο διαφορετικό κόσμο. Αυτός ο κόσμος γέννησε το ρεμπέτικο και την «Τετράδα, την Ξακουστή του Πειραιώς».
Το βιβλίο διατρέχει επίσης και την περίοδο της γερμανικής κατοχής μέσα από τις μαρτυρίες παιδιών που επέζησαν των σφαγών που διέπραξαν οι Ναζί μεταξύ 1942-1944. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η αφήγηση-ντοκουμέντο ενός εφήβου από την Κοζά νη, που στην καρδιά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατάφερε να κατασκευάσει τον “αργαλειό”, ένα πρωτότυπο δίκτυο επικοινωνίας του ιδίου με τους συνομηλίκους του, έναν προπομπό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι σημε ρινοί έφηβοι.
Το “Αποτύπωμα της μνήμης” θα παρουσιάσουν στην Αγορά Αργύρη:
Παρουσιάζουν:
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Αθανασία Σταμοπούλου.
Ο Φιλόλογος και ιστορικός τ. Διευθυντήςτου Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πα τρών κ. Νικόλαος Ασπρογέρακας .
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η  έφορος  Πνευματικών Δραστη ριοτήτων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ,   κ .Ρένα Πάλμου – Κόκκινου
Τη συζήτηση θα συντονίσει , ο μελετητής του ερχομού και της εγκατάστασης των πρώτων προσφύγων του 1922 στην Πάτρα, και των πρώτων ημερών της νέας ζωής των, στην καθημερινότητα, ως και των προσπαθειών του ελληνικού κράτους και άλλων φορέων για την αποκατάσταση και ενσωμάτωσή των στην τοπική Πατραϊκή κοινωνία, συγγραφέας πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών Πάντειου Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών κ. Λευτέρης Χρ . Μαρινέλης

 

Μοιραστείτε το άρθρο: