Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Ερντογάν!

18/04/2018

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στο… γιατί!

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν: οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος Ντ. Μπαχτσελί.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Ερντογάν, στην ανακοίνωση που έκανε στις 4 το απόγευμα, αιτιολόγησε την απόφαση να δεχθεί την πρόταση του κ. Μπαχτσελί με τον οποίο όπως είναι γνωστό έχουν αποφασίσει να συμπράξουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως το κόμμα του, παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.

Η πρόταση όμως του κ. Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.

Τι έχει στο μυαλό του;

Μπορεί Ερντογάν και Μπαχτσελί να επικαλούνται για την κήρυξη των πρόωρων εκλογών την εφαρμογή του νέου συντάγματος και την απόδοση στον πρόεδρο του συνόλου των εξουσιών που προβλέπονται μετά την συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο οι λόγοι είναι μάλλον πιο σύνθετοι.

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για τη συμμαχία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς τα ποσοστά τους κυμαίνονται από 50-60%, κάτι που το 2019 ίσως να έχει ανατραπεί πλήρως, με διάφορους παράγοντες να συντελούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκε αρχικά και το κόμμα της «κεμαλικής» αντιπολίτευσης, CHP, με τον πρόεδρό του, ωστόσο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να υπογραμμίζει ότι οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», κάτι που ωστόσο μάλλον δεν θα γίνει, αφού η ίδια κατάσταση θα ισχύει και κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η σπουδή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του κόμματος των γκρίζων λύκων, του ΜΗΡ, την οποία υιοθέτησε ο Ρ.Ερντογάν και ανακοίνωσε την απόφαση του για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018 έχει συγκεκριμένους λόγους που την υπαγορεύουν και την καθιστούν έως και «υποχρεωτική» για την επιβίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή.

Οικονομία

Μπορεί η τουρκική οικονομία να παρουσιάζει ανάπτυξη, ακόμα και το 2017, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα και η «φούσκα» απειλεί να «σκάσει». Το έλλειμμα στα οικονομικά, ο πληθωρισμός, και τα χρέη του δημοσίου τομέα αυξάνουν συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, δεν δείχνουν να σταματούν.

Η αβεβαιότητα στην οικονομία της Τουρκίας μεγαλώνει, ενώ απειλείται να αποδειχθεί σε μία φούσκα με καταστροφικές συνέπειες για τα ποσοστά της συμμαχίας Ερντογάν – Μπαχτσελί, απειλώντας την κυριαρχία του «Σουλτάνου».

Αφρίν και Συρία

Αυτή την περίοδο το «εθνικό» (έως εθνικιστικό) φρόνημα στην Τουρκία παραμένει αρκετά υψηλό, δεδομένων των επιτυχιών στο Αφρίν, σε μία εκστρατεία η οποία πραγματοποιήθηκε στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της «κάθαρσης» των συνόρων από τις «απειλές» των κουρδικών δυνάμεων του ΡΚΚ και του YPG.

Η κατάληξη ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφής, με δεδομένο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αντιδρούν στις συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις. Η εξαιρετικά ρευστή και ασταθής κατάσταση στη Συρία, επίσης, απειλεί την Τουρκία.

Οι Κούρδοι

Στην παρούσα φάση και όσο ισχύει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, μεγάλος αριθμός ηγετικών στελεχών και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, μεταξύ των οποίων και Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο ΡΚΚ.

Ωστόσο η δυναμική του HDP, παρά το όποιο πλήγμα υπέστη μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2015 -16 με το ΡΚΚ, εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος αντίπαλος που φτάνει περίπου το 10% στις δημοσκοπήσεις και ίσως σε περίοδο ομαλότητας να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο…

Επί του παρόντος οι ισχυρότεροι και πλέον εμφανείς λόγοι για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών εστιάζονται στον τομέα της οικονομίας, ωστόσο είναι σίγουρο ότι ο Ρ. Ερντογάν θέλει πάση θυσία να εξασφαλίσει την κυριαρχία του και την επόμενη πενταετία, χωρίς κανέναν αστάθμητο παράγοντα να τον απειλεί, με το αναθεωρημένο σύνταγμα που θα ισχύσει αμέσως μετά τις εκλογές να του δίνει απεριόριστες εξουσίες για τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:
Απεργία των ΜΜΕ την Τρίτη και γενική απεργία την Τετάρτη

27/11/2018

Χωρίς τρένα και πλοία την Τετάρτη και η Πάτρα

Διαβάστε περισσότερα...

Την Τρίτη ανοίγουν οι αιτήσεις για τις 588 θέσεις εργασίες στις φυλακές όλης της Ελλάδας

11/06/2018

Μέχρι τις 27 Ιουνίου ο διαγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Κοινωνικού Τουρισμού – Έως τις 17 Ιουνίου

06/06/2018

Δείτε ποιοι δικαιούνται και για ποια περίοδο

Διαβάστε περισσότερα...

875 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών

06/06/2018

Δείτε τους τομείς και τι συμβαίνει αυτές τις μέρες με τις ενστάσεις του προηγούμενου διαγωνισμού

Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτες αποκαλύψεις στη δίκη του 47χρονου από την Πάτρα που βιάζε την κόρη του και άλλα ανήλικα παιδιά

06/06/2018

30 χρόνια φυλάκιση και μια απόπειρα αυτοκτονίας ανάμεσα στα άλλα!

Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας έπεσε σήμερα το πρωί από τον 5ο όροφο στην Αρόη

06/06/2018

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα

Διαβάστε περισσότερα...