#save_carnival

02/06/2020

Υπογραφές για να βρεθεί άμεσα λύση στέγασής των πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού

Μέσω του avaaz.org, τα καρναβαλικά πληρώματα «φωνάζουν» για την έξωση τους από τις αποθήκες του ΑΣΟ και ζητούν την «υπογραφή» όλων των πατρινών: #save_carnival – Στέγη για τα πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού!

Συγκεκριμένα στο κάλεσμα τους, αναφέρουν:
Συνηθίσατε να μας ξέρετε ως τα πληρώματα που ήταν στον ΑΣΟ, αλλά, καλό είναι, να ξανασυστηθούμε. Ομάδες καρναβαλικές, που εθελοντικά για δεκάδες χρόνια, είμαστε με τα άρματα και τις κατασκευές μας στους δρόμους της πόλης. Γιατί το Καρναβάλι είναι κουλτούρα, είναι τέχνη, είναι δημιουργία, είναι η Πάτρα.
Πατρινοί, καλλιτέχνες, δημιουργοί, πολίτες, λοιπόν, που ξεγυμνωνόμαστε και ξεχυνόμαστε στους δρόμους, που δημιουργούμε Καρναβάλι. Έτσι θα θέλαμε να μας βλέπετε. Οι δημότες, αλλά και η δημοτική αρχή. Εμάς, που είμαστε πάντα εκεί!!
Διαχρονικά!!
Και μην ρωτήσει κάποιος γιατί το λέμε αυτό! Το λέμε, γιατί εμείς, οι άνθρωποι του καρναβαλιού, τυγχάνουμε μιας αντιμετώπισης που δεν αρμόζει σε εμάς, δεν αρμόζει στην πόλη του καρναβαλιού! Και όσο εγωιστικό και αν ακούγεται αυτό, αυτό το καρναβάλι, το καρναβάλι των δημιουργών, το καρναβάλι των πολιτών (που το κάνουν τόσο σπουδαίο και τόσο σημαντικό) είναι αυτή τη στιγμή ξεσπιτωμένο και άστεγο.
Άστεγο, δεν είχε υπάρξει – το Καρναβάλι – από την μεταπολίτευση. Από τότε που πρώτος ο Δήμαρχος Άννινος βρήκε τη στέγη για τους καρναβαλικούς «αρματάδες». Στέγη, που όλοι οι δήμαρχοι φρόντισαν – έκτοτε – να υπάρχει.
Ακόμα και όταν δημιουργήθηκε πρόβλημα, το 2002, τα πληρώματα βρήκαν τις αποθήκες του ΑΣΟ και με δικές τους ενέργειες αυτές ήρθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου, με «τυπικό» περιορισμό την αποκλειστική τους χρήση για λόγους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς και με πραγματικό σκοπό να στεγαστούν τα άρματα των πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού (από 354191/10.7.2001 – απόφαση υπουργείου Γεωργίας).
Από το 2015, όταν για πρώτη φορά προέκυψε το θέμα αποχώρησης των πληρωμάτων του Καρναβαλιού από τις εγκαταστάσεις του ΑΣΟ στην Λεύκα, η δημοτική αρχή, μέσω των πιο επίσημων χειλιών, διαβεβαίωνε, κατ’ επανάληψιν, τα πληρώματα, πως τυχόν απομάκρυνσή τους από το «σπίτι» τους, θα γινόταν μόνον σε περίπτωση που θα είχε βρεθεί η επόμενη στέγη τους.
Χαρακτηριστικά, στις 30.3.2015 σε συνάντηση 4μελούς αντιπροσωπείας με τον Δήμαρχο στο προσωπικό του γραφείο, υπήρξε διαβεβαίωση για τα ανωτέρω.
Μετέπειτα, στις 12.05.2017, υπήρξε νέα συνάντηση του Δημάρχου και του – τότε – προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού κ. Χρυσοβιτσάνου με το σύνολο των πληρωμάτων, όπου επαναλήφθηκαν οι ίδιες διαβεβαιώσεις.
Στις 31.03.2018, και μετά την υλοποίηση του Συμπληρωματικού Κρυμμένου Θησαυρού από τα πληρώματα, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε επίσημα, την προφορική συμφωνία με τον ΟΛ.ΠΑ για την μίσθωση κτηρίων στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής για τη μετεγκατάσταση των πληρωμάτων. Και αυτή ήταν η λύση!!
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης αυτής της πρότασης, ζητήθηκε από τα πληρώματα να συστήσουν επιτροπή, η οποία, σε ανεπίσημη επίσκεψή της στους χώρους της Π.Π, συναποφάσισε μαζί με τον πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛ.ΠΑ κο Ν. Κοντοέ και τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Ν. Χρυσοβιτσάνο, ποια κτήρια θα μισθώνονταν από τον Δήμο.
Αυτή η συμφωνία, μετέπειτα έτυχε της τεχνικής έγκρισης του προέδρου του Οργανισμού (μηχανικού γαρ και μέλους της διοικούσας του Τ.Ε.Ε Δ. Ελλάδος), τηςέγκρισης του νομικού τμήματος του Δήμου (που συνέταξε το συμφωνητικό), της έγκρισης του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων που απεδέχθη τους τεχνικούς όρους και τις μελέτες της σύμβασης.
Έτσι, στις 27.07.2019, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΟΛ.ΠΑ, όπου αναφέρονταν λεπτομερώς όλοι οι όροι της συμφωνίας και οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η πλευρά του Δήμου δεν τήρησε ΚΑΜΙΑ από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με πιο χαρακτηριστικό, ότι δεν κατεβλήθη ποτέ ούτε η εγγύηση, ούτε καν έστω ένα μίσθωμα!! Και ο Δήμος κατέστη εξωστέος, με αποτέλεσμα να χαθεί η προοπτική στέγασης των αρμάτων των πληρωμάτων.
Στις 21.10.2019 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνάντηση του Δημάρχου και της – νέας – προέδρου του Οργανισμού κας Ήρας Κουρή, με τα πληρώματα, ανακοινώθηκε επίσημα από τον Δήμαρχο το «ναυάγιο» της περίπτωσης της Π.Π και ταυτόχρονα το νέο αδιέξοδο για την μεταστέγαση των πληρωμάτων.
Έκτοτε, υπήρξαν ανεφάρμοστες προτάσεις «για τα μάτια του κόσμου» και η διενέργεια ενός άτυπου διαγωνισμού για την εύρεση ενός κτηρίου, με προϋποθέσεις και χρηματικό αντίτιμο που καθιστούσε την διαδικασία παρωδία.
Έτσι, φτάσαμε στο φετινό αδιέξοδο, όπου ο Οργανισμός, επικαλούμενος έναν εργολάβο που έχει εγκαταλείψει το έργο εδώ και καιρό (!) όπως αποδείχθηκε, ζήτησε εν μέσω καραντίνας από τα πληρώματα, να «αδειάσουν» τον χώρο εν ονόματι του κοινού καλού.
Και εμείς, αυτό κάναμε! Μεταφερθήκαμε στο Πετρωτό, όπου 3 άρματα και οι μικροκατασκευές τοποθετήθηκαν σε υπόστεγο και τα υπόλοιπα παρέμειναν εκτεθειμένα στον υπαίθριο χώρο. Και μετά από αυτό, εισπράξαμε την απρόκλητη «επίθεση», τη χλεύη και την απαξίωση της προέδρου του Οργανισμού!! Ενός προσώπου, που θα έπρεπε να ενώνει! Όχι να διχάζει! Όχι να «κουνάει» το δάχτυλο!
Όχι να «μαλώνει» λες και απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου! Αιδώς κυρία πρόεδρε!
Χορτάσαμε υποσχέσεις!!! Χορτάσαμε ψέματα!!!
Υποσχεθήκατε (προεκλογικά και χωρίς να είναι τυπική υποχρέωσή σας) ότι θα βρεθεί μία λύση. Όχι η «όποια λύση». Μία λύση με προοπτική και χωρίς διάθεση κοροϊδίας.
Είμαστε όλοι στην ίδια πλάστιγγα. Εμείς και εσείς! Το καρναβάλι είναι ένα και κανένα κομμάτι του δεν μπορεί να είναι ‘πεταμένο’ και χωρίς προοπτική.
Το καρναβάλι χρειάζεται όραμα, χρειάζεται την τρέλα μας! Μας χρειάζεται όλους!
Αρκετές επιθέσεις δεχθήκαμε! Αρκετές υποσχέσεις και αρκετό εμπαιγμό!!
Τα άρματά μας δεν μπορούν να είναι τα εξιλαστήρια θύματα! Και η ανάπλαση του ΑΣΟ δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για την ταφόπλακα του χώρου των αρμάτων των πληρωμάτων. Όλα χρειάζονται! Και εσείς, οικειοθελώς υποσχεθήκατε να λύσετε αυτήν την εξίσωση!
Περιμένουμε λοιπόν να κρατήσετε την υπόσχεσή σας.Τα 62 Πληρώματα που υπογράφουν:
3 – 8 – 11 – 15 – 17 – 29 – 31 – 33 – 37 – 39 – 40 – 41 – 43 – 49 – 53 – 60 – 61 – 62 – 67 – 69 – 72 – 73 – 76 – 78 – 79 – 80 – 86 – 88 – 90 – 94 – 95 – 97 – 98 – 99 – 100 – 105 – 106 – 112 – 114 – 116 – 118 – 120 – 128 – 131 – 135 – 142 – 148 – 150 – 152 – 159 – 162 – 165 – 168 – 170 – 171 – 179 – 183 – 185 – 191 – 194 – 222 – 259

Μοιραστείτε το άρθρο:
Μπελούτσι, Ρουβάς, Μαρινέλλα έρχονται στο Ηρώδειο

20/08/2020

Όλα όσα θα δούμε το φετεινό Σεπτέμβρη

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Led Zeppelin με συμφωνική ορχήστρα στο Ηρώδειο

20/08/2020

Απευθείας από το West End του Λονδίνου

Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται οι συναυλίες με κοινωνική απόσταση!

19/08/2020

Με την πρώτη να είναι ήδη γεγονός στο Gosforth Park του Newcastle.

Διαβάστε περισσότερα...

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

17/08/2020

Tι θα δούμε φέτος

Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο τραγούδι των Minor Project – Τα Κύματα

10/08/2020

«Αφού δε φταίει κανείς, μάλλον θα φταίνε τα κύματα. Κι άντε να βρεις θεό για να δικάσει τις αμαρτίες της θάλασσας…»

Διαβάστε περισσότερα...

Oι «Όρνιθες» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

08/08/2020

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020.

Διαβάστε περισσότερα...